Harlang truer med nøgen-paragraf

Eksperter afviser, at ”nøgen-paragraffen” kan bruges til at komme efter Trine Pertou Mach. Den omstridte advokat Christian Harlang har truet sin bestyrelseskollega med politianmeldelse.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christian Harlangs trusler mod bestyrelseskollegaen og SF’eren Trine Pertou Mach kan vise sig at være grundløse. I forbindelse med, at Christian Harlang gennem sin advokat truer med politianmeldelse af Trine Pertou Mach, har den omstridte advokat fundet en meget speciel paragraf frem.

I et brev fra Christian Harlangs kollega, advokat Michael Bjørn Hansen, trues Trine Pertou Mach med overtrædelse af straffelovens paragraf 264D, hvorved hun risikerer op mod seks måneders fængsel. Som Berlingske Tidende skriver i dag har Trine Pertou Mach ifølge Christian Harlangs advokat forbrudt sig mod denne bestemmelse, fordi hun har overdraget et centralt dokument fra fonden til Berlingske Tidende.

Paragraf 264D går også under det mere folkelige navn ”Nøgne bryster paragraffen”, da den skal beskytte følsomme oplysninger om personers privatliv. Det er blandt andet kommet til udtryk i TV-kendissen Andrea Elisabeth Rudolfs kamp mod Se og Hør. I den sag blev Se og Hør dømt for at have overtrådt paragraffen, da ugebladet offentliggjorde billeder af TV-værtens bryster.

I en tidligere sag er Se og Hør også blevet dømt for overtrædelse af paragraffen i forbindelse med omtalen af kvindelige håndboldspilleres seksualitet.

”I vore dage bruges paragraf 264D til beskyttelse af følsomme oplysninger om personers privatliv. Det er meget usandsynligt, at paragraffen kan bruges i forbindelse med videregivelse af interne papirer i en fond,” siger Oluf Jørgensen, ekspert i mediejura ved Danmarks Journalisthøjskole.

Juridiske eksperter finder i det hele taget Michael Bjørn Hansens juridiske betragtninger i brevet til Trine Pertou Mach af særdeles tvivlsom lødighed. De betegner det bl.a. som helt uholdbart og groft intimiderende at foreholde hende udsigten til en lang fængselsstraf og fortabelse af egnethed til at varetage offentlige hverv. Der er jo tale om en fond med idealistiske og almennyttige formål, så det er åbenbart, at hun har varetaget en almeninteresse i at få de spegede forhold i forvaltningen af fondens midler belyst offentligt.

Juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet har meget svært at se, at § 264d i straffeloven skulle være overtrådt, da videregivelse af oplysninger fra et bestyrelsesmøde foretaget af et bestyrelsesmedlem ligger meget langt fra § 264ds område.

”Men man sidder med en ubehagelig fornemmelse, når man læser brevet, af at Trine Mach skal skræmmes,” siger Lars Bo Langsted og henviser til følgende afsnit i brevet fra Harlangs advokat til Trine Pertou Mach:

”Endvidere er det også efter min vurdering en skærpende omstændighed, at du er politiker og har ambitioner om en politisk karriere. Som folketingsmedlem for slet ikke at tale om minister er man medlem af mange udvalg, råd og nævn, hvor der behandles mange fortrolige oplysninger. En person, der overtræder straffelovens paragraf 264 d, er direkte uegnet til at være medlem af udvalg, råd og nævn.”
Læs hele brevet her.

Lars Bo Langsted henviser til, at stilen i brevet er ”responsumlignende” og skal fremtræde objektiv, hvilket også understreges af, at Michael Bjørn Hansen henviser til, at han udover at være advokat, også er ”lektor i strafferet ved Det juridiske Fakultet, Københavns Universitet”.

”Alt i alt kan man godt komme i tvivl om, hvorvidt brevet er i overensstemmelse med god advokatskik. Der er således en del Advokatnævnspraksis om, at man ikke må true med politianmeldelser eller indgive politianmeldelser på et spinkelt grundlag, når man er advokat,” påpeger Lars Bo Langsted.

Advokatnævnet har i forvejen bedt Christian Harlang om en redegørelse om hans mange roller i Enkefrue Plums Støttefond med baggrund i Berlingske Tidendes dækning af sagen.