Harlang-fyring fører til ny strid

Den nuværende bestyrelse i Plum-fonden forsøger nu, hvad tidligere bestyrelser har måttet opgive. Med gårsdagens forsøg på at fyre Christian Harlang som direktør har 16 års magtkamp i den røde fond nået sin foreløbige kulmination.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anført af blandt andet Junibevægelsens stifter, Drude Dahlerup, SFeren Trine Pertou Mach og kultursociologen Birgitte Rahbek har et flertal i Plum-bestyrelsen nu bedt Christian Harlang om at forlade sin post som direktør for Enkefrue Plums Støttefond.

Fyringen kommer efter Berlingske Tidendes afsløringer af økonomiske uregelmæssigheder og en voldsom intern strid om størrelsen af Harlangs regninger.

Christian Harlang nægter dog at forlade posten med henvisning til, at han ifølge egen opfattelse er indsat som livsvarig direktør af fondens stifter Lise Plum. Derfor mener Harlang, at bestyrelsen ikke kan afsætte ham, hvilket meget vel kan vise sig at være sandt på grund af direktørens unikke position i fondens fundats.

Fyring kan trække ud
Dermed kommer Plum-fonden til at stå i den absurde situation, at fonden ledes af en direktør som et flertal i bestyrelsen har mistet tilliden til og beskylder for økonomiske uregelmæssigheder. Den situation får nu både Socialdemokraterne og Venstre til at varsle et eftersyn af fondsloven.

Juraprofessor Mads Bryde Andersen fra Københavns Universitet peger på, at bestyrelsen i Plum-fonden i den nuværende tilspidsede situation bør henvende sig til Civilstyrelsen med anmodning om tilladelse til ændring af fundatsen.

»En sådan tilladelse vil styrelsen give, hvis der er grund til at antage, at stifteren Lise Plum ville have ønsket den. I den konkrete sag spiller det nok ind med betydelig vægt, at der har været uro omkring Christian Harlangs funktion som direktør igennem længere tid,« påpeger Mads Bryde Andersen

En tilladelse til en fyring af direktøren fra Civilstyrelsen kan dog trække ud, men i den periode kan bestyrelsesflertallet fjerne direktørens arbejdsopgaver og honorering.

»Dermed kan bestyrelsen i ganske vid udstrækning sætte direktøren ud af spillet. Direktøren kan ikke gøre andet og mere end bestyrelsesformanden og bestyrelsesflertallet. Dermed kan bestyrelsen klæde direktøren af rent kompetencemæssigt og på den måde sætte ham under administration, indtil fondsmyndigheden træffer en afgørelse,« lyder vurderingen fra Mads Bryde.

Klokkeklar ret
Plum-fondens formand Ole Donbæk mener dog, at bestyrelsen har en klokkeklar ret til at afskedige direktøren på grund af fondens dårlige økonomiske situation.

»Vi får ikke udbytte af vores aktier og har derfor ingen indtægter. Vi har hverken råd til at aflønne en direktør eller opgaver, han skal udføre, eftersom der ikke er råd til uddelinger. Vi har indhentet juridisk rådgivning og føler os på sikker grund i forhold til at løfte en bevisbyrde over for Civilstyrelsen,« siger Ole Donbæk.

Han understreger, at interne forhandlinger om et tilbagebetalingskrav mod Christian Harlang fortsætter, og bestyrelsen har meddelt, at det kan blive en del af begrundelsen for afskedigelsen.