Haribo anklaget for racisme - fjerner slik fra Skipper Mix

Nu er det slut med masker i Skipper Mix-poserne. Klager om racisme har fået svenskerne til at fjerne dem helt - og de bliver nu også fjernet fra de danske slikposer.

Tilbage i januar blev maskerne fra Haribos Skippermix fjernet fra slikposen, da nogen havde klaget over, at de var racistiske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

I Sverige har klager over slikmaskerne i Haribos Skipper Mix fået dem til at trække dem tilbage. Det har været, fordi svenskerne har følt at de sorte masker var racistiske. Haribo Sveriges direktør Ola Dagliden fortæller, at det begyndte med kommentarer på de sociale medier i december, der lød at maskerne var baseret på racistiske karikaturer af etniske grupper. Herefter de tog beslutningen om at fjerne maskerne fra poserne.

Også i Danmark er lakridserne fortid i Skipper Mix-poserne, skriver bt.dk. Det fortæller Haribo Danmarks svenske direktør Per Henerius til Ekstra Bladet.

- Det er jo et meget gammelt produkt, helt fra 1943, så nu er det tid til at ændre det, siger Per Henerius til ekstrabladet.dk.

Skipper Mix fortsætter altså deres produktion, og ingen poser bliver trukket tilbage, men alle fabrikker er blevet beordret at fjerne maskerne fra poserne.

- Det er unødvendigt at have dette i posen, hvis det kan være stødende, siger Ola Dagliden til Nyheder 24.

Skipper Mix er oprindeligt lavet for at vise en sømands rejse rundt i verden, hvor han indsamler souvenirs. Heriblandt maskerne, som har været der siden 1943.

Beslutningen har fået danskere til at skrive på Haribo Danmarks facebookside, hvor bølgerne går højt.

- I er for langt ude!! Lakridser.. Racistiske?, lyder det fra Jesper Nielsen.

- Elsker lakrids hoveder. Hvorfor skal de nu væk. Skam jer. Lavet siden 43 og nu er de så racistiske. Vor herre bevares, skriver Dennis Andersen.