Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det var med al sandsynlighed kong Harald Blåtand, der lod den vikingeborg opføre, som arkæologer fandt rester af vest for Køge i september.
Det drister forskerne bag fundet sig til at konkludere, efter de første prøver fra forkullede træstammer har vist, at vikingeborgen kan dateres tilbage til perioden mellem år 900 og 1000.
Dermed er borgen ved Køge sandsynligvis en af de såkaldte trelleborge, som Harald Blåtand lod flere af opføre omkring 980. Inden fundet havde man kendskab til fire trelleborge, og de seneste prøver tyder på, at man nu kan skrive den femte trelleborg ind i historiebøgerne.
»Da fundet blev offentliggjort i september, var vi ikke i tvivl om, at det var en trelleborg fra vikingetiden, vi havde fundet, men på nettet og blandt arkæologer er det siden blevet diskuteret heftigt, om vi havde ret. Nu ved vi endegyldigt, at vi har fundet en borg fra 900-tallet,« siger museumsinspektør og arkæolog Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter i en pressemeddelelse.
Siden fundet har forskere foretaget prøver, der skulle forsøge at kortlægge, hvornår trelleborgen, der har fået navnet Borgring, blev opført ved at undersøge de yderste årringe i forkullede stammer, der blev fundet i det, man mener har været borgens nordport.
»De to prøver har givet samme resultat: Borgen er bygget på et tidspunkt, der ligger imellem cirka år 900 og begyndelsen af 1000-tallet,« fortæller Marie Kanstup, medarbejder ved AMS 14C Dateringscenter ved Institut for fysik og astronomi, Aarhus Universitet.
Forskerne vil nu arbejde videre i håb om at kunne give en endnu mere præcis datering.
De kendte trelleborge er Aggersborg ved Limfjorden, Nonnebakken i Odense, Fyrkat ved Hobro og Trelleborg ved Slagelse.