Har japanske forskere fundet nøglen til at undgå natlige toiletbesøg?

Et hold forskere har undersøgt sammenhængen mellem nattisseri og at spise salt, og det viser sig, at en for saltholdig kost er grunden til de natlige toiletbesøg.

En tissetrængende person (modelfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: GongTo

Det er umuligt at falde til ro i sengen, hvis man først er kommet til at tænke tanken, at det kunne være rart med et hurtigt visit på det lille hus.

Det er som om, at alene tanken om at lade vandet, styrker trangen.

Og du har sikkert også prøvet at skyde skylden på det store glas vand (eller rødvin), du drak, inden du gik i seng

Men du har måske ikke overvejet, at flagesaltet på din bøf er skyld i, at du ikke kan sove, førend du har tisset af.

Et hold japanske forskere har nemlig fundet af, at der er en sammenhæng mellem trang til nattetisseri og hang til saltholdig kost. Det skriver BBC.

At lade vandet

I en undersøgelse af flere end 300 frivillige fandt de japanske forskere fra Nagasaki Universitetet, at reduceret saltindtag fik folk til at urinere mindre om natten.

Holdet fulgte patienter, der havde et højt saltindtag og søvnproblemer i tre måneder, efter at have givet dem råd til at skære ned på salt i deres kost.

I gennemsnit faldt de natlige toiletbesøg fra mere end to gange om natten til kun én.

Forskeren bag undersøgelsen, Dr. Matsuo Tomohiro, fortæller til BBC, at det er nødvendigt at foretage større undersøgelser for at bekræfte sammenhængen, men resultaterne kan være en hjælp til ældre mennesker.

Nattetisseri har et medicinsk navn, nykturi, og rammer primært folk over 60.

Professor og nykturi-ekspert, Marcus Drake, fra Universitetet i Bristol, fortæller til BBC, at mængden af ​​saltindtaget ikke generelt anses for at være en årsag til nattetisseri. Normalt har læger tendens til at fokusere på mængden af ​​vand, patienter drikker før sengetid og på blære- og prostata problemer, forklarer eksperten.

Men hvor meget salt er så for meget salt? Fødevarestyrelsen anbefaler, at en voksen ikke spiser mere end fem gram salt om dagen, det svarer til én teskefuld.

Men ifølge Fødevarestyrelsen er det de færreste, der overholder det: I gennemsnit får en voksen mand omkring ni gram salt om dagen, og kvinder får syv.

Og det er ikke kun de natlige besøg på det lille hus, vi kan nedbringe ved at spise mindre salt, også risikoen for hjertekarsygdomme og blodtrykket kan nedbringes ved at indtage mindre salt.

Så spis mindre salt og sov godt.