Har du ikke fortjent en ridderorden, kan du købe en på eBay: Nu skrider Kongehuset ind

Føler man sig fristet af at være bærer af den ærefulde orden Ridderkorset, kan man få fingre i et for en slik på nettet. Alligevel bør man afholde sig fra at købe et, for Kongehuset er opmærksom på problemet og ser med stor alvor på salg af dets ordener.

Ridderkorset af Dannebrogordenen på brystet af den nu afdøde stifter af Jysk, Lars Larsen. Han fik ordenen af dronning Margrethe i 2009 og blev i 2017 ophøjet til Ridder af 1. grad af Dannebrogordenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

De ærefulde Dannebrogordener er en kongelig udmærkelse til dem, som i al sin store flid i fædrelandets nytte med »Dyd, tro Tieniste og mandige Bedrifter have gjort sig frem for andre berømmelig«, som det så smukt hedder sig. Men money talks, og penge er nu også meget rare at have.

Det mener i hvert fald personer, som har sat ordenerne til salg på eBay, som A4 skriver.

En hurtig gennemgang af hjemmesiden eBay, der er en international handelsplatform for både virksomheder og private, viser flere eksempler på, at de ærefulde ordener er sat til salg for relativt overkommelige beløb.

Det vil sige, at har en tro tjeneste for kongeriget Danmark lidt for lange udsigter, kan man ved at punge ud nu give sig selv udmærkelsen.

I visse tilfælde er det ikke meget, man skal stramme op i madbudgettet for at få råd til en orden. Et ridderkors kan man nemlig få for knap 3.500 kr. og helt ned til 922 kr.

Ulovligt at handle med ridderkors

Målt i kolde kontanter er det for de fleste ikke noget, der slår hul i sparegrisen, men man bør alligevel afholde sig fra at slå en sådan handel af. For det er faktisk ulovligt, og Kongehuset er bevidst om problemet.

I en e-mail til A4 Nu skriver Kongehusets kommunikationsafdeling:

»Danske ordeners insignier – dvs. de synlige beviser på Dannebrogordenen og Elefantordenen som for eksempel ridderkors – er alene tildelt ordensmodtageren med tilbageleveringspligt, hvilket reelt vil sige til låns. Det betyder, at insignier skal returneres til Kongehuset (Ordenskapitlet) ved ordensmodtagerens død. Det er af samme grund ikke tilladt for hverken ordensmodtageren eller eksempelvis dennes arvinger at sælge insignier.«

Kongehuset fortæller A4 Nu, at man ser med stor alvor på salget af ordenerne, og hvis De Kongelige Ridderordeners Kapitel, i daglig tale Ordenskapitlet, bliver opmærksom på eksempler, vil det gøre indsigelse mod salget.

Ridderkorset blev indstiftet af Christian V i 1671 og er siden blevet udvidet med flere grader. Ridder af Dannebrogordenen bæres i korsbånd af mænd i uniform, og kvinder i civil påklædning bærer korset i sløjfe på venstre side af brystet.