Har du data nok til en times Netflix på ferien?

Du skal holde tungen lige i munden, når du bruger data på din ferie til sommer. Og husk også at have styr på dine børns abonnementer.

Arkivfoto: Du skal holde tungen lige i munden, når du bruger data på din ferie til sommer. Og husk også at have styr på dine børns abonnementer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Selv om vi af mange teleselskaber i disse dage får tudet ørerne fulde af, at man bare kan bruge løs af data på sin sommerferie uden at bekymre sig, så skal man altså passe på og tjekke, hvad vilkårene egentlig er.

Og husk også at tjekke dine børns abonnementer. For man kan ikke bare bruge data i en uendelighed - uden at betale for det.

Efter de nye EU-regler om roaming, der træder i kraft den 15. juni - lige inden sommerferien - har mange teleselskaber lavet deres abonnementer om eller hævet prisen med 10-20 kroner.

Derfor er det ifølge Forbrugerrådet Tænk en god anledning til at se på, om man skal skifte selskab. Stiger priserne hos ens selskab, kan man skifte her og nu, også selv om der er en binding.

De nye vilkår, som teleselskaberne nu tilbyder, betyder, at man får et begrænset antal gigabyte data per måned i EU-lande. Det kan eksempelvis være 2, 5, 10 eller 20 gigabyte. Men hvad svarer det egentlig til?

»For dem, der bare vil tjekke mails på ferien, er de to gigabyte nok, men for dem, der gerne vil se film og Netflix, kan det blive et problem,« siger Ilyas Dogru.

For en times Netflix i høj opløsning svarer til en gigabyte. Derfor skal der ikke ses meget "Postmand Per" eller Hollywood-film, inden dataforbruget er brugt op, hvis man kun har to gigabyte data i sit abonnement, som eksempelvis Plenti tilbyder.

Tilsvarende sluger en times Facebook 50 megabyte, mens man bruger to megabyte på at uploade et foto til Instagram.

Ilyas Dogru anbefaler derfor, at man vælger at se Netflix i lav opløsning, så får man tre timer for en gigabyte.

Man bør derfor stadig overveje, hvor meget data man vil bruge på ferien, selv om mange selskaber fortæller, at du bare kan bruge løs, "uden at det koster ekstra". For det koster ekstra, når din datapakke er opbrugt.

»Vi håber, at alle selskaber vil indføre et sikkerhedssystem, hvor de sender en sms til forbrugerne, hvor de fortæller, at man er ved at opbruge sine data,« siger Ilyas Dogru.

Han understreger desuden, at teleselskaberne bør være meget tydelige med at fortælle, at der er begrænsninger på dataforbruget i EU.

Hos 3 vil man sende en sms, når forbrugerens data er ved at være brugt. Det samme vil Plenti gøre.

»Fem gigabyte vil til almindeligt forbrug være rigeligt på en syv dages ferie i Sydeuropa. Men har man et stort behov for videotjenester som Netflix eller YouTube, vil jeg anbefale, at man går på lokale wi-fi-netværk, som der er på de fleste hoteller eller campingpladser eller bare nyder vejret i syden,« siger direktør i Plenti Peter Mægbæk.

I børnefamilier kan man med fordel overveje, om man kan lade børnenes abonnementer være helt danske - altså uden EU-roaming - og på den måde spare nogle penge.

»Man kan måske nøjes med en eller to telefoner med data, som familien så kan deles om på ferien,« siger chefredaktør på meremobil.dk John G. Pedersen.