Har dit barn delt sexvideoer med andre? Er du sikker?

Efter flere medier har beskrevet, hvordan unge udstiller hinandens sexliv, går mange forældre med overvejelser om, hvad deres eget teenagebarn mon laver på de sociale medier. Forældre har et ansvar for at opdrage og beskytte deres børn, men samtidig skal vi alle »lære at forstå konsekvenserne ved de her medier«, siger formanden for Skole og Forældre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi har både et opdragelsesansvar og et ansvar for at beskytte vores børn, for det svarer jo til at sende vores børn ud i trafikken uden at have lært dem at cykle først.«

Formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen, mener, at forældre spiller en afgørende rolle i forhold til de seneste dages historier om unges deling af sexvideoer og intime billeder.

Men hvordan kan man som forældre opdrage ens barn inden for et område, hvor barnet i høj grad er eksperten? Dagens unge er jo vokset op med sociale medier og selfies, lyder det fra Mette With Hagensen, der mener, vi alle er i en proces, »hvor vi skal lære at forstå konsekvenserne ved de her medier«.

»Som forældre skal vi snakke med vores børn om, hvad der helt grundlæggende er okay. Vi skal sætte os ned med barnet og få det til at vise de apps, det har på sin telefon, og høre hvad barnet bruger de medier til. Vi skal sætte os ved computeren med dem og høre, hvad er det for nogle sider, de kan lide at være på,« siger hun.

De seneste dage har Radio24syv blandt andet beskrevet en grov sexvideo, der er blevet delt af et ukendt antal unge uden accept fra den pige, der er blevet filmet. Berlingske har desuden beskrevet Facebook-sider, hvor intime oplysninger og billeder deles uden de medvirkendes accept, samt en internetside, hvor unge ligefrem handler med billeder af piger.

Det forsvinder aldrig

»Jeg bliver overrasket, når jeg hører unge sige i medierne, at »jamen det er jo sådan, vi gør. Det er helt almindeligt«. Den her accept af, at det er okay. De går så ukritisk til det, og de overvejer slet ikke, hvad der kommer frem, når de er 25 år og ansøger om at få et job, og arbejdsgiveren søger på deres navn på Google,« siger Mette With Hagensen.

»Vi har brug for at få mere opmærksomhed på den digitale dannelse. Når et billede først er på nettet, kan det dukke op alle muligheder steder. Det forsvinder aldrig. Og den konsekvens skal vi have lært vores børn og unge at tænke over, inden de sender noget af sted,« tilføjer hun.

Jonas Ravn er projektleder hos Center for Digital Pædagogik, og han understreger også vigtigheden af, at forældre viser interesse for området. Hvis ikke forældrene løbende spørger interesseret ind til barnets liv på internettet, så er det ikke her, barnet henvender sig, hvis der opstår problemer.

»Og det kan være ret uskyldigt, hvor forældrene simpelthen ikke har tænkt over at spørge ind til det,« siger han og henviser i øvrigt til en undersøgelse fra Børnerådet, der viser, at fire ud af ti børn ville ønske, deres forældre interesserede sig mere for, hvad de laver på nettet.

De kan ødelægge en anden persons liv

»Ligesom man snakker med børnene om, at de skal være ordentlige og respektere hinanden i den fysiske verden, skal de have at vide, at det gælder på nettet. At nettet giver mulighed for anonymitet, men at det er super vigtigt, man ikke misbruger det. At noget er ulovligt, og at de unge kan være med til fuldstændigt at ødelægge en anden persons liv,« siger Jonas Ravn.

Det er i dag ulovligt at dele pornografiske billeder og videoer af unge under 18 år.

En af dem, der har vejledt nogle af de unge, der er endt i problemer med intime billeder på sociale medier, er Anders Friche. Han er ungerådgiver i Horsens ved Headspace, der er et rådgivningstilbud til børn og unge under Det Sociale Netværk. Siden september 2013 har Headspace i Horsens vejledt 10-15 unge med disse problemer.

Anders Friche fortæller, at det ofte er forbundet med stor skam og skyldfølelse hos de unge, hvilket betyder, at forældrene ikke bliver informeret. Han opfordrer derfor forældre til at være åbne og nysgerrige over for, hvad deres børn laver.

De er ikke onde, men vil gerne være med

»Hvis skaden er sket, og nogle billeder eller en video er kommet ud, så få snakket med den unge om det. Forsøg at sætte dig ind i det pres, den unge kan være udsat for frem for at reagere med vrede og frustration over, at den unge har taget de billeder eller været med på sådan en video,« siger han.

Hvad angår de unge, der deler billederne og videoerne, siger Anders Friche:

»De unge fortæller, at de gør de her ting for at passe ind og blive bekræftet. Vi har også snakket med unge fyre, der har delt billederne, og det har de ikke gjort for at være onde, men for at passe ind. Det har typisk været nogle, der har været lidt ensomme og marginaliseret, og de har måske gjort det for at få lidt respekt og komme ind i en gruppe.«