Håndsprit og masker bliver stjålet fra sygehuse – besøgende fyldte sprit i medbragt flaske

Mens udbruddet af coronavirus tager til, er håndsprit og masker i flere tilfælde forsvundet fra danske sygehuse. I Tyskland ser man samme tendens: Her er det kommet så vidt, at besøgende på et sygehus har stjålet desinfektionsmiddel i medbragte plastflasker.

Håndsprit meldes udsolgt flere steder i landet, og hospitaler oplever, at håndsprit er forsvundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun i landets supermarkeder, der er rift om håndsprit.

I en række tilfælde er der således forsvundet både håndsprit og masker fra flere af landets hospitaler. Steder, hvor der er allermest brug for netop den slags remedier.

Det fortæller Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Gennem organisationens samarbejde med landets hospitaler er hun blevet bekendt med, at håndsprit og mundbind er forsvundet fra flere sygehuse i takt med, at udbruddet af coronavirussen er taget til.

»Vi hører om sager, hvor personale på sygehuse oplever, at værnemidler som typisk håndsprit og mundbind er forsvundet. Der er både meldinger om, at der forsvinder håndsprit fra toiletterne og fra standerne rundt omkring på sygehusene. Men vi har også hørt om, at der er forsvundet hele kasser,« siger Inge Kristensen.

Det er uklart, hvor stort omfanget af tyveriet er, understreger Inge Kristensen.

Men uanset omfang opfordrer hun til, at det skal stoppe:

»Først og fremmest er det selvfølgelig forbudt at stjæle, men man tager også fra nogen – både personale og patienter – som virkelig har brug for håndsprit eller mundbind. I yderste konsekvens risikerer man jo, at det kan gå ud over beskyttelsen af patienterne,« siger Inge Kristensen.

I Region Hovedstaden bekræfter man, at der et sket tyveri – dog kun få steder.

»Det er noget, vi har tåget hånd om ude på de enkelte hospitaler. På Rigshospitalet har vi eksempelvis sendt et brev ud til medarbejderne og mindet dem om, at de ikke skulle tage håndsprit med hjem,« oplyser Region Hovedstaden.

Tappede håndsprit i flaske

Et af de sygehuse, hvor man har oplevet tyveri, er Bispebjerg Hospital i København.

Sygehuset har været nødsaget til at låse håndsprit og mundbind inde, og man har også lagt sedler på kasserne med håndsprit med teksten: »OBS Folk stjæler sprit og mundbind. Skal blive her!«, kunne B.T. fortælle tidligere på ugen.

Sygehuset oplyste dog også, at tyveriet ikke er foregået i stort omfang.

På den anden side af den dansk-tyske grænse kender man også til problemet.

I et offentligt opråb har Malteser Hospital Skt. Franziskus i Flensborg ikke alene beskrevet besøgendes tyveri af mundbind og desinfektionsvæsker. For ifølge hospitalet er det kommet så vidt som, at besøgende er blevet set fylde desinfektionsmidler i medbragte plastflasker.

»Vi har brug for midlerne til patienterne. Det er ikke nødvendigt med desinfektion i den private husholdning,« skriver sygehuset på Facebook ifølge Flensborg Avis.

I disse dage forbereder de danske sygehuse sig på et stort pres som følge af det voksende antal coronasmittede, som forventes at medføre ekstraordinært mange isolationspatienter. Fredag aften fortalte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, at alle ikke-akutte operationer på alle landets hospitaler vil blive udskudt.