Handicaporganisationer mangler frivillige

Danske handicaporganisationer har svært ved at tiltrække frivillige. Det efterlader mange handicappede i et tomrum, hvor de mangler både nærvær og social kontakt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne stiller flittigt op, når det gælder frivilligt arbejde med ensomme ældre og udsatte børn, men når det gælder frivilligt arbejde med handicappede, er historien en anden, skriver Kristeligt Dagblad.

Formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen fortæller, at flere organisationer har mere end almindeligt svært ved at tiltrække frivillige, der er villige til at investere deres tid i samvær og oplevelser med handicappede - for eksempel et besøg, en tur i naturen eller en aften i biografen.

»Det er desværre stadig en udbredt misforståelse, at de offentlige institutioner og de professionelle omsorgsgivere kan og bør dække de handicappedes behov for social kontakt og samvær. Samtidig betyder berøringsangst over for mennesker, der er anderledes - og bekymring for at gøre eller sige noget forkert - at de fleste vælger noget, de er trygge og bekendte med, for eksempel at blive besøgsven for en ældre,« siger Thorkild Olesen til Kristeligt Dagblad.

Mange handicappede efterlades derfor i et tomrum, hvor de mangler både nærvær, social kontakt og de oplevelser, der giver hverdagen indhold og værdi.

Over 20 procent af danske handicappede føler sig ensomme og har aldrig eller kun sjældent kontakt med familie og venner, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

En af de organisationer, der har forsøgt at starte besøgsordninger, er LEV - Landsforeningen for udviklingshæmmede. Det er dog kun lykkedes i meget begrænset omgang, og formand Sytter Kristensen forklarer, at manglen på frivillig indsats er et stort tab for deres medlemmer, da det i overvejende grad overlader dem til kunstigt skabte relationer og institutionaliserede venskaber.