Han var med smitteflyet: »Jeg er iskold«

Forsker Steffen Hokland fløj med samme Continental-fly, som den unge kvinde, der som den første dansker fik konstateret Influenza A (H1N1). Han har svært ved at hidse sig op over influenza-hysteriet.

Steffen Hokland var ombord på det Continental-fly, der fløj med den første dansker, som har fået konstateret Influenza A (H1N1). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

»Det var noget nær den kedeligste flyvetur nogensinde. Der skete absolut intet, og jeg har slet ikke lagt mærke til, at der skulle have været en syg person ombord,« siger 33-årige Steffen Lund Hokland.

Han var ombord på det Continental-fly, der onsdag morgen landede i Kastrup fra New York, og som medbragte den dansker - formodentlig en ung kvinde - der i dag sidder i isolation, fordi hun er blevet smittet med Influenza A(H1N1) - også kendt som svineinfluenza.

Steffen Lund Hokland, der til daglig arbejder som forsker i Århus, havde været til konference på Hawaii, da han skulle skifte fly i New York. Han vurderer, at mange af flyets 112 passagerer var danskere.

Han frygter ikke selv at være blevet smittet under turen fra New York, selvom han naturligvis har tænkt på det, siden han fredag eftermiddag fik at vide, at det var hans fly, der bar smitten til Danmark.

»Jeg er iskold. Fuldstændig. Der dør tusindvis af mennesker af helt almindelig influenza, så jeg ved ikke helt, hvorfor man går så meget op i lige den her type influenza. Der er jo ikke særlig mange, der er døde af den,« siger Steffen Lund Hokland.

»Det er slet ikke noget, der kan hidse mig op. Jeg synes lige, man skal trække vejret dybt og tælle til ti, og så finder man nok ud af, at influenzaen ikke er det helt store problem alligevel.«

Det eneste, der har gjort ham en smule nervøs er, at han har to børn, og et barn er død i USA af smitten.

»Men jeg tror, risikoen for at mine børn bliver pløjet ned af en af de andre forældre, der afleverer deres børn i skole, er markant større, end at de skulle dø af svineinfluenza. Jeg ville være mere bekymret, hvis jeg havde boet under kummerlige forhold i Mexico,« siger Steffen Lund Hokland og forklarer, at han har haft ferie de seneste par dage og derfor ikke har været i kontakt med kolleger.

Regner ikke med at være smittet
Da Steffen Lund Hokland var på Hawaii, kørte nyheden om svineinfluenzaen på nyhedskanalerne døgnet rundt, men han tænkte ikke særlig meget over faren ved at skulle flyve internationalt. Det var først, da han skulle flyve fra København til Århus.

»Der sad jeg ved siden af en asiatisk kvinde, som hostede ned i en vådserviet, og der gipppede det da lige lidt i mig.«

Steffen Lund Hokland er endnu ikke blevet kontaktet af embedslægen, og derfor tror han ikke, at han har siddet tæt på den smittede dansker i flyet.

112 ombord
Flyselskabet Continental oplyser til Berlingske.dk, at 112 passagerer var ombord på flyet fra New York. Selskabet hjælper nu Sundhedsstyrelsen med at komme i kontakt med alle relevante flykunder.

»Af respekt for passagerernes private forhold giver vi ikke yderligere oplysninger om passagererne,« siger Continental Airlines kommunikationsansvarlige for Europa, Nick Britton.

style="text-align: left; background-color: rgb(228, 237, 228); width: 410px;"
border="0" cellpadding="0" cellspacing="3"> style="font-weight: bold;">
H1N1-kort fra Berlingske Tidende

Kort over bekræftede tilfælde af H1N1 influenzaen (svineinfluenza) Se kort i fuld størrrelse