»Han tog sig af andre før sig selv«

Den afdøde 37-årige Dan Uzan er posthumt kåret som »Årets dansker« for som frivillig at have beskyttet de danske jøder under terrorangrebet i februar mod Krudttønden og den jødiske synagoge. Han var »en ægte dansk hverdagshelt,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Dans far, Sergeot Uzan, med et billede af årets dansker 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Der er mennesker, der er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Der er mennesker, der er på det rigtige sted på det helt rigtige tidspunkt. Og så er der dem, der er begge steder på én gang. Dan Uzan var en af sidstnævnte.

Den nu afdøde jødiske mand blev 37 år gammel og mistede livet natten til den 15. februar i år, da han blev skudt af attentatmanden Omar El-Hussein foran den jødiske synagoge i Krystalgade.

Her stod han som frivillig ved indgangen til synagogen, hvor han bevogtede børn og voksne på trods af den åbenlysefare netop den dag. Sammen med den 55-årige Finn Nørgaard blev Dan Uzan et uskyldigt offer under terrorangrebet i København i februar, hvor flere betjente og PET-folk også blev såret.

Nu har Dan Uzan modtaget Berlingskes pris som »Årets dansker«, fordi han har betalt den højestepris, man kan for at redde andre menneskers liv. Og fordi han i bogstaveligste forstand var vogter for religionsfrihed i København.

Prisen gives til en person, som har gjort en afgørende forskel for andre mennesker.

»For særligt en af de ti kandidater gjorde dette sig gældende på en måde, som kalder på den dybeste respekt. Netop fordi vedkommende med sine helt konkrete handlinger ikke blot på uegennyttig måde gavnede andre. Det rakte langt videre. Han reddede andre menneskers liv og ofrede sit eget. Mere ultimativt kan man ikke forestille sig kriterierne til »Årets dansker« gjort til virkelighed,« sagde Tom Jensen, chefredaktør for Berlingske til prisoverrækkelsen.

Flere end 25.000 personer har stemt på de i alt ti nominerede personer til kåringen som »Årets dansker«. Prisen blev tirsdag uddelt for andet år i træk og gives til en dansker, der har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem i løbet af året, der er gået. Ambitioner og mål som er til gavn for andre end vedkommende selv.

Sidste år vandt aktivisten Selina Juul for sin succesfulde kampagne mod madspild, der var inspireret af opvæksten i Jeltsins Moskva. Blandt de nominerede i år var Pia Kjærsgaard, professor Peter Gøtzsche og astronauten Andreas Mogensen, der sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen alle var til stede ved tirsdagens prisoverrækkelse.

Det var dog en enig dommerkomité, der til sidst kårede Dan Uzan som »Årets dansker«. Foran forsamlingen i Pilestræde var det Dan Uzans søster, Andrea Uzan, der efter store klapsalver modtog prisen på vegne af sin bror.

»Dan gik ofte forrest, når der skulle tages ansvar. Han tog sig af andre før sig selv. Det har han altid gjort. Indtil han blev myrdet af en terrorist foran synagogen 15. februar,« sagde hun i talen, hvor hun – tydeligt påvirket af omstændighederne – flere gange måtte holde korte pauser for at få sin bevægede stemme til at falde til ro.

Netop truslen fra terror har præget det forgangne år – senest i Libanon, Paris og USA, hvor uskyldige mennesker har mistet livet i terrorhandlinger. Det prægede også statsminister Lars Løkke Rasmussens tale ved prisuddelingen, hvor han kaldte valget af Dan Uzan som »Årets dansker« for »klogt«.

»Dan er blevet symbolet på et år, der har været præget af barske omstændigheder og barske begivenheder. Han er blevet et billede på truslen mod danske jøder. Men først og fremmest er han en ægte dansk hverdagshelt,« sagde statsministeren.

Han fremhævede familien Uzans reaktion på deres tab som forbilledligt.

»I har ikke reageret med had. I har ikke ønsket hævn. I har reageret mod had og fordomme,« sagde Løkke:

»Vi har brug for mod og godhed, for vi er oppe imod fejhed og ondskab. Had kan ikke bekæmpes med had. Terror skal ikke mødes med splittelse, det skal mødes med sammenhold og mod, som Dan gjorde det.«

Holdsamleren

Dan Uzan voksede op i Hvidovre med sine forældre og søster. Han gik på den jødiske privatskole Carolineskolen på det ydre Østerbro. Senere blev han uddannet som cand. polit. fra Københavns Universitet og arbejdede efterfølgende for SAS og Tiger-kæden.

I sin fritid var han aktiv i det jødiske samfund og stod ofte vagt ved synagogen, mens han gennem flere år spillede basketball på eliteplan i Hørsholm 49ers og i hans sidste år i klubben Høbas, hvor holdkammeraterne har beskrevet ham som den, der samlede holdet.

Det var derfor heller ikke en overraskelse for hverken familie eller venner, at Dan Uzan stod vagt ved synagogen netop den aften, hvor truslen var ekstra stor efter skyderiet på Krudttønden.

»Én ting kan du sige om ham; han var en brobygger, der kunne samle alle uanset religion, baggrund, emne … alt. Og han gjorde det med et smil. Ydmyg og han satte altid andres ve og vel foran sig selv,« som en af Dan Uzans venner tidligere har sagt.

Sammen med Finn Nørgaard modtog Dan Uzan tidligere på året en hædersmedalje fra den franske stat – en Médaille du Courage, der gives for særligt mod og generøsistet. Og Dan Uzan var klar over, at det var farligt at stå vagt foran synagogen den aften.

Truslen mod jøderne blev tydeliggjort allerede en måned inden angrebet i København, hvor et jødisk supermarked blev angrebet i Paris

Og på mange måder var Dan Uzan det helt rigtige sted. Sammen med de kampklædte politifolk var hanmed til at afværge, hvad der kunne have udviklet sig til en massakre på den jødiske konfirmationsfest – bat mitzvah– inde bag synagogens gule mure.

Men han var også det forkerte sted. Eller rettere: han var et sted, der af de helt forkerte grunde var farligt. Klokken 00.41 den 15. februar måtte han lade livet alene på grund af sin religiøse overbevisning og frivillige gerning.

Årets Dansker 2015 blev afdøde Dan Uzan. Dan Uzans far, Sergeot Uzan, tv, modtog prisen, hans kone Bodil og datter Andrea var med Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Solidarisk anerkendelse

Hvor meningsløst det hele end kan lyde, mener Dan Uzans far, Sergeot Uzan, at vi alle kan tage noget med fra de tragiske begivenheder.

»Det betyder meget for mig, at Dan får prisen. Det er en solidarisk anerkendelse af, at vi i Danmark holder af de værdier, som Dan stod for. Jeg er stolt, rørt og taknemmelig. Det giver mig styrke og håb. Jeg håber, at det vil sprede sig til andre dele af befolkningen, så Dans død ikke har været helt forgæves,« siger Sergeot Uzan:

»Det giver mig håb, hvis vi fokuserer på værdierne, der handler om at tage ansvar og respektere andre mennesker, som man respekterer sig selv. Det er værdier, som man kan være stolte af, fordi det giver fred og fællesskab. Min søn var åben og fordomsfri, og det er nogle søljer, vi kan bygge videre på. Det kræver mod, ikke angst,« siger Sergeot Uzan.

 

I budskabet er også en politisk og demokratisk dimension, mener han:

»Jeg håber meget på, at politikerne lytter og står sammen og kæmper mod terrorisme, som ødelægger demokratiet. Vi er nødt til at stå sammen. Det er dér, vi har den ultimative styrke. Det er der, vi kan stå sammen mod den trussel, vi møder i dag. Truslen fra vold og terrorisme har ikke plads i demokratiet.«

Journalist Anna Gottschalck har bidraget til denne artikel

Dan Uzans far, Sergeot Uzan, hilste på stats­minister Lars Løkke Rasmussen tirsdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.