Han købte Johanne ud af fængslet

Diplomatiske forhandlinger var ikke nok til at få Johanne Vinther Axelsen hjem til Danmark. Så trådte en privat til med 40.000 kr.

Mikkel Hass (lille billede) har betalt 40.000 kr. af egen lomme for at få Johanne Vinther Axelsen (tv.) hjem til Danmark. Fold sammen
Læs mere

Den 55-årige dansker Johanne Vinther Axelsen blev torsdag morgen
løsladt fra et fængsel i Phnom Penh i Cambodja. Den nordjyske kvinde
blev ellers i september idømt 15 års fængsel for ulovlig handel med
piller, men er nu højst overraskende på fri fod.

Diplomatiske forhandlinger var ikke nok til at få Johanne Vinther
Axelsen hjem til Danmark. Så trådte Mikkel Hass til med 40.000 kr. for
at få hende hjem til Danmark og væk fra et cambodjansk fængsel.

Johanne Vinther Axelsen blev landskendt, da hun optrådte i DR-dokumentaren 'Mareridt bag tremmer'. Her fulgte et kamerahold hende bag tremmerne, hvor hun var endt efter toldere havde fundet piller på hende.

Selvom Justitsministeriet i længere tid havde forhandlet en aftale på plads med de cambodjanske myndigheder, så kunne 55-årige Johanne Vinther Axelsen ikke komme hjem til Danmark, før en bøde på 40.000 kr. var betalt.

Penge som hverken Johanne selv, eller de danske myndigheder havde mulighed for at betale.

Men så trådte den danske pensionist Mikkel Hass til. Han kontakte Johannes advokat, Henrik Hasseris Olesen, fordi han tidligere havde set i DR-dokumentaren 'Mareridt bag tremmer', at hun kunne løslades for en sum på 20.000 kr.

- Den 10. februar fik jeg en henvendelse fra Henrik Hasseris Olesen om, at beløbet nu var 8.000 amerikanske dollars. Jeg sagde straks, at han kunne regne med at pengene. Det vil sige, at 40.000 danske kr. ville være i Phnom Penh dagen efter, fortæller Mikkel Hass til bt.dk.

Advokaten Henrik Hasseris Olesen, der selv har arbejdet for Johannes sag ganske gratis, var forståeligt nok målløs, tilføjer Mikkel Hass.

I går, torsdag den 25. marts landede Johanne Vinther Axelsen så i Danmark, og det hele gik meget stille for sig. Faktisk så stille at da Johanne Vinther Axelsen landede i Kastrup lufthavn, blev hun alene modtaget hendes advokat Henrik Hasseris Olesen og manden med pengene Mikkel Hass.

Tilbage i Danmark uden penge

Johanne Vinther Axelsen skal nu proforma igennem en retssag i Danmark, hvor hun skal idømmes en dom på den præcis tid, hun har afsonet i fængslet i Phnom Penh. Derefter er hun igen et frit menneske.

- Derefter skal hun have igangsat sin førtidspension, som de danske myndigheder afbrød da hun blev fængslet i april 2008 - i sig selv en rystende detalje, siger Mikkel Hass.

Mikkel Haas forklarer videre, at han har givet de 40.000 kroner til Johanne Vinther Nielsen som et rentefrit lån.

- Hvis Johanne skulle komme til penge en dag, så skal hun betale dem tilbage. Hvis ikke, så er det en gave, siger en tydeligt bevæget Mikkel Haas og fortsætter:

- Det vigtigste er, at hun er fri.

Det at gøre en forskel

Det er ikke første gang, Mikkel Haas har hjulpet danskere ud af en vanskelig situation. For fire år siden bidrog Mikkel Hass også med et større beløb til at betale kaution for en anden dansker, James Christensen.

James Christensen var blevet idømt 10 års fængsel i Thailand på en anklage om at have sat ild til sin genbos hus. Appeldomstolen frikendte i i oktober sidste år, James Christensen for alle anklager mod ham.

Mikkel Hass synes det er ærgerligt, at ikke flere mennesker er parat til at hjælpe folk, som Johanne Vinther Axelsen og James Christensen.

- Jeg synes flere danskere skulle have hjertet på det rette sted. Hvis du har nogle penge, og du står med valget mellem at købe den båd, du havde drømt om - eller gøre en forskel i et andet menneskes liv. Hvad er så bedst? Jeg er ikke i tvivl.