Han kæmpede for kærligheden: Kong Harald fylder 81 år

Norges private monark kan onsdag den 21. februar fejre sin 81-års fødselsdag.

Kong Harald med hertuginde Kate, som sammen med sin mand, prins William, besøgte Norge og det norske kongepar i begyndelsen af februar. Scanpix/Lise Aaserud Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oslo. Det vakte postyr og røre, da kong Harald som ung kronprins meddelte sine forældre, at han agtede at gifte sig med den borgerlige kvinde Sonja Haraldsen.

Til august kan kong Harald og dronning Sonja således fejre 50-års bryllupsdag, men inden da kan Kong Harald også fejre sin 81-års fødselsdag, når han onsdag den 21. februar fylder år.

I flere år op til ægteskabet havde de to haft et hemmeligt forhold, men kronprinsens far og omgivelser var langtfra begejstrede ved tanken om, at Norges kommende konge giftede sig borgerligt.

- Jeg var glad for Sonja Haraldsen, men jeg havde også dårlig samvittighed overfor min far og Norge. Jeg gjorde ligesom noget forkert, og jeg havde dårlig samvittighed over at gøre noget, jeg ikke burde gøre, har kong Harald siden sagt om den tid, hvor han stod med et stort dilemma.

Kong Harald blev født i Norge i 1937 og var den første norske prinsefødsel i 567 år. Han blev konge af Norge 17. januar 1991, hvor han efterfulgte sin far, kong Olav V.

Han giftede sig med Sonja Haraldsen, som derefter fik titlen kronprinsesse, i 1968.

Hele ni år tog det kong Olav V at acceptere, at kronprinsen havde forelsket sig i den borgerlige kvinde, men den 29. august 1968 kunne parret omsider gifte sig i Oslo Domkirke.

Sammen har de i dag børnene kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

Den norske regent er kendt for at være en privat herre, som sjældent lader sin fødselsdag fejre i offentligheden.

Da han sidste år fyldte 80, lod han også sin fødselsdag passere uden en offentlig optræden, men i maj lod han sig sammen med sin hustru, der også fyldte 80 i juli, hylde ved en stor fest, hvor de samlede kongelige fra hele Europa.

Ligesom Danmarks kronprins Frederik er kong Harald også vild med sejlsport, og han har vundet både VM og EM i kapsejladser, ligesom han har deltaget ved OL flere gange.

Båndene mellem det norske og danske kongehus er tætte. Danske dronning Margrethe er privat gode venner med dronning Sonja, og den danske dronning har flere gange omtalt kong Harald som sin store fætter.

/ritzau/