Han har solgt mursten for milliarder i fire årtier. Nu fælder han sin dom over Lynetteholm

Poul Erik Bech har set massevis af tendenser og nyskabelser i det københavnske boligmarked. Lynetteholm er den seneste, og den er interessant, siger han. Men løsningen på den betændte boligsituation har han svært ved at nikke genkendende til, for så er det heller ikke sværere at finde bolig i byen, mener han.

Ja, Lynetteholm vil være et gode for København, siger den kendte ejendomsmægler Poul Erik Bech. Men vil det være en »katastrofe«, hvis den ikke bliver til noget? Slet ikke, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en aftale indgået af et bredt flertal i Folketinget fredag, står det nu klart, at Lynetteholm, der er blevet beskrevet som noget nær en nødvendighed for arbejdspladser og boliger, bliver til virkelighed.

Det er ikke længere kun fremtidsmusik. Det bliver nu til noget, og 20.000 boliger skal den kunstige ø ud for Københavns havn bringe med sig til en start. Hele 38.000 boliger skal øen på længere sigt kunne rumme.

Lynetteholm er dermed en håndsrækning til et boligmarked, der allerede nu er under hårdt pres, mener politikerne, der har stemt for. Transportministeriet har vurderet, at hovedstadsområdet kommer til at mangle 117.000 boliger frem mod 2035.

Og ifølge tidligere boligminister Ole Birk Olesen (LA) er det et stort hul, som den kunstige ø kan være med til at lappe.

København mangler ikke en Lynetteholm

Poul Erik Bech er ejendomsmægler og har fulgt årtiers udvikling i København, siden han i 1978 åbnede sin første ejendomsmæglerforretning ved Nørreport Station.

Om Lynetteholm er et gode for København, har han et klart svar på. Og på spørgsmålet om, hvorvidt den er bydende nødvendig, er svaret lige så klart.

»Ville det være en katastrofe for København, hvis man ikke fik Lynetteholm? Nej, det ville det da ikke. Der kan jo stadig bygges i Københavns Kommune, og det er jo ikke sådan, at alle bebyggelsesmuligheder er udtømte. Derfor synes jeg ikke, at vi mangler det,« siger han.

Poul Erik Bech: »Det er ikke sværere at finde boliger i København«

Poul Erik Bech har været vidne til utallige byggeprojekter, boligpolitikker og byfornyelser gennem årene. Nogle har været mere vellykkede end andre, mener han, men når man taler om den kommende Lynetteholms vigtighed for boligmarkedet, er der en især én præmis, som han ikke kan nikke genkendende til.

»Når man taler om et rødglødende boligmarked, må jeg starte med at sige, at meget tyder på, at det har toppet,« siger han.

I samme åndedrag udlægger han sin nok mest opsigtsvækkende pointe:

»Det er ikke sværere at finde boliger i København.«

»Når folk siger, at det er sværere at finde en billig bolig, så har de jo ret, men hvis du vil have en lejlighed i København i morgen, kan jeg skaffe den til dig. Det er kun præmissen, der kan være udfordrende. Billige boliger er vanskelige at finde i enhver storby,« siger han.

Står man og mangler en lejlighed i København, kan han finde en i morgen, siger han selvsikkert. Spørgsmålet er naturligvis, hvad den må koste.

En svær spådom

Det spørgsmål er for Poul Erik Bech også ganske væsentligt, når det handler om Lynetteholm.

På nuværende tidspunkt ved man, at det er en politisk ambition, at en fjerdedel af boligerne på den kommende ø skal være almene, men hvad de kommer til at koste, og hvordan det vil rykke ved interessen for at bo i hovedstaden, er svært at spå om.

Set fra en ejendomsmæglers synspunkt er flere boliger på attraktive beliggenheder altid et gode, fortæller Poul Erik Bech. Og Lynetteholm kommer til at ligge meget attraktivt, hvilket taler for, at folk gerne vil flytte derhen. Meget kan dog nå at ske, for projektet står først til at blive endelig færdigt i 2070.

»Vi kan jo tales ved til den tid og vurdere det,« siger Poul Erik Bech.