Han har ramt plet hele livet – nu kan Viktor Axelsen også vinde VM-guld

PORTRÆT Den 23-årige fynbo har længe haft kurs mod stjernerne og en plads i perlerækken af danske badminton-giganter. Men det har også kostet afsavn at nå så vidt.

Foto: ANDY BUCHANAN. Den danske badmintonstjerne Viktor Axelsen er klar til finalen i VM i badminton i Glasgow søndag.
Læs mere
Fold sammen

Allerede som helt ung var Viktor Axelsen klar over, at han havde et helt særligt talent:

»Som lille var jeg rigtigt god til at ramme ting – f.eks. rundbold eller, hvad vi nu spillede i børnehaven – jo, så jeg kunne godt mærke, at det hér var mig,« lød det i et interview med TV2/Fyn tilbage i 2010.

Søndag får den nu 23-årige Viktor Axelsen muligheden for, for alvor at ramme plet og slå sit navn fast som en af de helt store i perlerækken af danske badminton-giganter, når han i dag står i finalen i herresingle ved VM i Glasgow.

Finalepladsen blev sikret lørdag med en suveræn sejr i semifinalen over den ellers så skrækindjagende olympiske mester og dobbelte verdensmester Chen Long, som han udraderede i to sæt med cifrene 21-9, 21-10.

Med en sejr i finalen vil han kunne følge i fodsporerne på navne som Erland Kops, OL-guldvinderen Poul-Erik Høyer og verdensmestrene Peter Rasmussen (1997) og Flemming Delfs, der tog titlen med en sejr over Svend Pri i den rent danske finale ved det første verdensmesterskab, som blev afholdt i Malmø i 1977.

Mange har godt været klar over, at den lange fynbo havde det i sig. Som blot 16-årig blev han i 2010 den første europæiske U/19-verdensmester i en idrætsgren, som i vid udstrækning er en asiatisk paradedisciplin, og sidste år blev det til en bronzemedalje ved OL i Rio.

Tidligere på året valgte verdens stærkeste badminton-brand, Yonex, desuden at skrive en millionkontrakt med Axelsen, der både kan give ham bedre muligheder for at koncentrere sig om sin metier som badmintonspiller og er så fordelagtig, at den kan være med til at sikre ham økonomisk, efter karrieren er slut.

Alligevel er det lidt af en overraskelse, at han er nået så langt i år. Ganske vist vandt han i april Super Series-turneringen i Indien, men derefter har det været skuffelse på skuffelse med tidlige exits fra de store turneringer, et skuffende dansk hold-VM og et forsmædeligt nederlag til landsmanden Emil Holst i juni.

Men nu er han dér i den finale, han allerede som teenager bekendtgjorde, at han ville komme til at stå i. Og nok har han længe haft kurs mod stjernerne, men det har også kostet at nå så langt.

I interview har Viktor Axelsen således berettet om, hvordan han som tiårig måtte droppe at tage på tur med de andre i fritidsklubben på Fyn, fordi træningen med to daglige træningspas i Odense Badminton Klub skulle passes.

Der er også et hav af fester, byture og familiefødselsdage, han ikke har kunnet deltage i på grund af badminton – og det har også tit været sådan, at han ikke har været hjemme på diverse fødelsdage i familien inklusive sin egen.

»Men det er sådan, det er, hvis du vil være en del af eliten,« forklarede han i et interview med BT.

Karakteristisk for den målbevidsthed, han besidder, er det også, at han ved siden af badmintonkarrieren har taget sig tid til at dyrke en særlig interesse for kinesisk kultur. Faktisk har han lært sproget så godt, at hans kinesiske konkurrenter holder op med at tale taktik, når han nærmer sig.

Men det handler også om, at Viktor Axelsen har blikket rettet mod tiden efter karrieren, og hér kan der være gode erhvervsmuligheder i Kina, hvis man kan sproget – og måske ovenikøbet kan skilte med en titel som verdensmester.