»Han fortalte os, at han havde syndet«

Den omstridte frikirkepræst, der er politianmeldt for påståede seksuelle overgreb i både Danmark og USA, har angiveligt erkendt sin synd over for flere i menigheden, fortæller faste kirkegængere.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ORLANDO: Luftanlægget brummer om kap med cikadernes knirken i det ældre ægtepars baghave. En gåvogn til et lille barn står op af huset. Den kommer ikke ud og trille igen foreløbig.

Barnet, der brugte vognen, når det var på besøg, er søn til den danske frikirkepræst, der er blevet politianmeldt for seksuelle overgreb i USA og Danmark. Men nu har det ældre ægtepar - som ellers er kommet i præstens kirke i snart fire år - vendt præsten, hans børn og hans kirke ryggen.

Manden, 82-årige RP, er bestyrelsesmedlem i menigheden. Eller var. Det er uklart, hvad der skal ske med kirken herfra, efter præsten leverede et alvorligt budskab til menigheden.

Søndag for en måned siden fortalte præsten, at han ville tage en pause fra at lede menigheden på ubestemt tid, fortæller bestyrelsesmedlemmets kone, 77-årige SP.

»Han sagde: Jeg har fejlet moralsk. Jeg tager 40 dages sabbat og beder til Herren og ser, hvad han vil have, jeg gør. Han sagde ikke, hvordan han havde fejlet moralsk. Men normalt betyder det noget seksuelt. Vi troede, han havde haft en affære. Vi anede ikke, det stak så dybt og var så alvorligt, som det har vist sig,« siger hun.

Berlingske er rejst til USA for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen om den danske frikirkepræst, der er blevet anmeldt til dansk politi for i otte tilfælde at have forgrebet sig på børn og unge helt ned til 13-årsalderen. Samtidig efterforskes han ligeledes for to påståede overgreb i Florida. Han er ikke sigtet i hverken USA eller Danmark. Fredag formiddag foretog politiet i USA ransagning i mandens hjem og beslaglagde 12 stykker elektronisk udstyr, fordi de mente, der var begrundet mulighed for at finde beviser.

Berlingske har blandt andet ved besøg på mandens adresse forsøgt at forholde ham de alvorlige beskyldninger. Men hans kone har afvist, at familien vil besvare spørgsmål.

Ugen efter præsten informerede sin menighed, var der ifølge det ældre ægtepar en fælles picnic, hvor SP spurgte pastoren ind til, hvad den moralske synd gik ud på. Hun gik ud fra, at pastoren havde været sin kone utro. Men det afkræftede han, forklarer hun.

»Jeg spurgte ham, om det handlede om sex. Det svarede han ja til. Vær sød at fortælle mig, at det ikke handler om børn, spurgte jeg. Nej, sagde han. Eller der var nogle stykker. De var måske 14, men de er voksne nu, sagde han,« fortæller SP.

Præsten vurderer ifølge det ældre ægtepar selv, at situationen er alvorlig.

»Han har sagt til os, at han er bange for komme i fængsel,« siger SP.

Kvinden fortæller, at hun lige nu går igennem samme proces som ved et dødsfald. Først var hun i chok. Så sørgede hun. Nu er hun fuld af vrede.

»Jeg er så vred over, at han har taget vores tro på ham fra os. At han har fjernet min lyst til at fungere som bedsteforældre for hans børn. For ikke at tale om de penge, vi har doneret til kirken,« siger hun.

Fra ægteparrets hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Det ældre ægtepar kunne ellers ikke tro sit eget held, da de mødte pastoren. De var trætte af den pinsekirkepræst, de havde, som gik for meget op i farvede påskeæg til påske og udklædning til Halloween. Det var ikke deres måde at være kristne på.

»Da vi mødte den danske pastor, var det noget helt andet. Han talte i tunger, han troede på Herren og Helligånden, og at Jesus er søn af Gud. Ung, dynamisk, brændte for Gud. Vi tænkte, han er alt det, vi gerne ville have,« siger SP.

Godt nok var der en ung fyr i menigheden, som fortalte, at han havde fundet nogle mærkelige artikler om præsten fra Danmark. I 2012 fortalte unge til pressen i Danmark om absurde ritualer i den frikirke, hvor den danske mand var præst. Unge skulle være blevet tvunget til at spise bræk, og andre var blevet truet med at blive sat ild til, læste de.

»Da vi konfronterede pastoren med det, sagde han, at det var noget, journalisterne havde fundet på. Og så...troede vi på ham,« siger SP.

For præsten var populær i den lille menighed.

»Han er meget overbevisende. Hans læresætninger og hans tale er meget autentisk. Folk havde høj respekt for ham, fordi han havde en stor viden og var dygtig. Vi kunne ikke finde nogen fejl ved den måde, han ledte kirken på,« siger RP.

Derfor var medlemmerne i menigheden også villige til at donere penge til kirken. Sidste år gav ægteparret for eksempel kirken 40.000 dollar (266.000 kroner), året før 22.000 dollar (133.000 kroner) og endnu et år før lidt over 10.000 dollar (66.000 kroner), fortæller de.

»Det er ikke sådan, at vi fortryder have givet penge til kirken. Men pastoren koncentrerede sig kun om folk, der havde penge. Han ville ikke have noget at gøre med fattige. Han arbejdede sig kun ind på folk, der kunne støtte ham,« siger SP og tilføjer:

»Nogle gange kom han forbi for at drikke en kop te eller sådan. Men der var næsten altid en bagtanke. Han var altid ude efter penge,« siger hun.

Snart får præsten måske mange penge mellem hænderne. I hvert fald har han sat sit hus til salg for 267.900 dollar eller omkring 1,8 millioner kroner, viser salgsannoncen.