Han forsvarer terrorister, rockere og drabsmænd

Said Mansours advokat, Michael Juul Eriksen, får ofte sine klienter frifundet trods alvorlige anklager. Det skyldes ikke mindst den 46-årige advokats hårde arbejde og utraditionelle arbejdsmetoder.

Forsvarer Michael Juul Eriksen Fotograferet d. 2 september 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen skulle overbevise dommeren om, at Said Mansour skulle beholde sit danske statsborgerskab, var Michael Juul Eriksen måske det bedste bud.

Sådan gik det som bekendt ikke for »Boghandleren fra Brønshøj«, da Højesteret onsdag fratog den terrordømte dansk-marokkaner sit danske statsborgerskab. 46-årige Michael Juul Eriksen har ellers en imponerende historik med at få frikendt både rockere, narkosmuglere og kendte danskere, når han har været forsvarer i nogle af de mest spektakulære danske straffesager i nyere tid.

Blandt andet fik han Hells Angels-rockeren Jønke frifundet i både byretten, landsretten og Højesteret, efter han havde stukket en mand med en kniv og var blevet varetægtsfængslet og sigtet efter lovens groveste volds­paragraf.

Derudover fik forsvarsadvokaten den tidligere rocker Brian Sandberg frifundet for drabsforsøg efter flere end 100 retsdage. Anklagemyndigheden ville have anmodet om livstidsstraf, hvis Sandberg var blevet dømt. I stedet blev han frifundet og løsladt.

Michael Juul Eriksen var også forsvarer for den datter, som i den opsigtsvækkende såkaldte Suldrup-sag var sigtet for at have dræbt sin mor med en kniv. Forsvarsadvokaten førte et aggressivt forsvar, hvor han kritiserede politiets efterforskningsmetoder. Datteren blev ligeledes frifundet.

Herudover kan også nævnes den såkaldt Randers-sag, hvor ti rockere sad fængslet i mere end to år for besiddelse af 100 kilo kokain. Michael Juul Eriksens klient var den eneste, der blev frifundet. Dagbladet BT har tidligere kaldt ham »forbrydernes bedste ven«, men forsvarsadvokaten har også blandt andre forsvaret en række kendte danskere.

Han stod i spidsen for forsvaret af Nicklas Bendtner, efter at fodboldspilleren havde kørt spirituskørsel gennem Københavns gader. På hans lange liste over tidligere klienter står også både den tidligere danske fodboldlandsholdsspiller Leon Andreassen og reality-TV-stjernen Susan K. Nielsen.

Aktuelt er Juul Eriksen forsvarer for en af de unge mænd, der står tiltalt for at have assisteret Omar El-Hussein under terror­angrebet i København sidste år, hvor han skød og dræbte først filminstruktøren Finn Nørgaard og efterfølgende den jødiske vagt, Dan Uzan.

Utraditionelle arbejdsmetoder

Michael Juul Eriksen er uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 1995, og han har arbejdet som advokat siden 1998. Han er partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen og leder af Danmarks største strafferetskontor med over 40 ansatte.

Han har skrevet en række fagartikler om strafferet og forsvarerens rolle, ligesom han i en årrække har undervist i strafferet på både Aarhus Universitet og Handelshøjskolen i Aarhus.

På sin LinkedIn-profil kalder han sig selv for »Danmarks førende forsvarsadvokat«. De store ord hænger måske sammen med hans utrættelige vilje til at vinde og hans nogle gange op mod 90 timer lange arbejdsuger.

Organisationen Forsvarsadvokaterne betegner Michael Juul Eriksens arbejde som »det ypperste forsvar«, ligesom de oplyser, at hans klienter får »en service, der ligger langt ud over det sædvanlige«.

Det samme kan man sige om hans arbejdsmetoder. Gennem årene har forsvarsadvokaten opbygget et ry hos politiet for usædvanlige metoder, hvor han i samarbejde med eksempelvis retsmedicinske eksperter efterforsker sine klienters sager om blandt andet narkokriminalitet, vold eller mord.

Hellere være upopulær...

I et portrætinterview med netmediet KorridorenTV har Michael Juul Eriksen erkendt, at hans metoder kan opfattes som både usædvanlige og barske, og at han ikke altid er lige populær blandt politifolk og anklagere, når han blander sig i deres arbejde.

»Man må selv bestemme, om man vil fortælle sine cellekammerater de næste ti år, at »min forsvarsadvokat havde en høj moral«, eller om man hellere vil gå rundt på fri fod og sige, at »min forsvarsadvokat fik mig fri«,« har han udtalt til KorridorenTV.

Michael Juul Eriksen er født i Pandrup i Nordjylland, hvor hans forældre drev en blomsterforretning. Siden er han flyttet til Aarhus, hvor han i dag bor med sin kone og deres to børn.