Han fik 00 i folkeskolen - i gymnasiet får han 12

Mikkel Christophani går i dag i handelsgymnasiet og får masser af 10 og 12-taller. Men i folkeskolen klarede han sig så dårligt i dansk, at han ikke ville have kunnet klare et adgangskrav til gymnasiet på 4.

Mikkel Christophani fra Kolding, der fik 00 i mundtlig dansk i folkeskolen, men i dag går på handelsgymnasiet og klarer sig godt, får 12 i dansk osv. Fotograferet den 5. april 2016 i hans klasseværelse. ©2016 Palle Peter Skov Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

22-årige Mikkel Christophani, der går på handelsgymnasiet i Kolding, er én af dem, der sent kom i gang med at interessere sig for det boglige.

Han er én af de såkaldte »Late Bloomers«, der sent viser deres talent. I folkeskolen klarede han sig lidt under middel, i dansk dårligere end dårligt.

»Jeg fik 00 i eksamen i dansk mundtlig. Min forståelse af det danskfaglige med analyse, fortolkning og perspektivering var helt væk. Stavning og læsning gik nogenlunde, også matematik. Men dansk sagde mig virkelig intenting. Alt det med perioder, forfattere og romantikken... det var sindssygt kedeligt. Jeg tror ikke, at jeg dengang ville have kunnet klare et karakterkrav på 4 i dansk for at komme i gymnasiet,« fortæller Mikkel.

»Jeg blev mobbet meget«

Gymnasiet havde han da heller ikke lyst til efter folkeskolen. Han skulle bestemt ikke åbne flere bøger og valgte at starte på uddannelsen til lastbilchauffør.

Som 15-16-årig var Mikkel Christophani imidlertid blevet politisk aktiv i DSU, og gennem det politiske arbejde ændredes hans forhold til andre mennesker. Han følte sig bedre tilpas, mere accepteret og fik større interesse for samfundsforhold og uddannelse.

»Det handler om at føle sig socialt tilpas. Jeg blev mobbet meget i stort set hele min folkeskoletid. Det var medvirkende til, at jeg ikke var god til at modtage læring. For mig hang det sociale sammen med det faglige og med min egen personlige udvikling. Det var, som om min hjerne forandrede sig, da jeg blev nogle år ældre. Pludselig kunne jeg modtage viden og forstå det med det samme. I folkeskolen skulle jeg have ting at vide mindst tre gange, før det kom ind på lystavlen,« husker Mikkel Christophani.

En rygskade gjorde en ende på hans uddannelse til lastbilchauffør, og Mikkel Christophani drøftede med sin studievejleder, hvad han så skulle. Vejlederen foreslog HF, men Mikkel var mest interesseret i økonomi, og startede derfor på handelsgymnasiet sidste sommer.

Stiller op til byrådet

I dag er hans karakterblad langt mindre broget, end det var i folkeskolen. I 1.g var hans dårligste karakter 7, og i flere fag – blandt andet mundtlig dansk – scorede han 12. En flot fremgang siden han fik 00 i faget til folkeskolens afgangsprøve.

Mikkel Christophani er i dag formand for DSU i Kolding og stiller op til Kolding Byråd ved næste kommunalvalg i 2017.

»Jeg har fået udviklet mine interesser og er blevet mere samfundsorienteret. Jeg er blevet mere reflekteret, og i dag har jeg nærmest fået en passion for alt det, der før kedede mig. Nu er det nærmest blevet sådan, at jeg ikke kan se en film uden at skulle analysere den i stumper og stykker. Nu sidder det på rygraden,« fortæller Mikkel.