Hampepartiets kandidat kan blive domsmand: Vil sikre »frifindelse til alle cannabis-frihedskæmpere«

Klaus Trier Tuxen erklærer på Facebook, at Danmark snart får »en grøn domsmand«. Hampepartiets valgforbund med Enhedslisten og SF åbner muligheden for dette.

»Jeg går ind for fri hash, og så må de fyre mig, hvis de vil. Jeg har mine holdninger, og dem vil jeg dømme ud fra. Som jeg ser det, er jeg valgt af borgerne til at gøre netop dette. Og så er det faktisk min pligt,« siger Klaus Trier Tuxen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Skal du for retten i en sag om cannabis, så kryds fingre for, at Klaus Trier Tuxen er domsmand.

Den grønklædte fortaler for fri cannabis opnåede ikke en plads i Borgerrepræsentationen i forbindelse med kommunalvalget i november. Muligvis kan han nu veksle sine i alt 626 personlige stemmer til en post som domsmand ved Københavns Byret.

Baggrunden er, at Hampepartiet indgik i valgforbund med blandt andet Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, og disse partier har mulighed for at uddele en række poster til mindre partier og lister i valgforbundet.

Ifølge Klaus Trier Tuxen har han lagt billet ind på at blive domsmand ved Københavns Byret.

»Ses vi i byretten? Ja, det tror jeg vist nok lige, vi gør, og det bliver hampert. Københavns Byret har nu fået en grøn domsmand,« som Klaus Trier Tuxen skriver i et opslag på Facebook.

Til Berlingske fortæller »den grønne domsmand«, at han ser frem til arbejdet i byretten, hvor han - ligesom 10.000 andre danskere - hvert år skal agere lægdommer i straffesager.

Især én type straffesager interesserer Klaus Trier Tuxen fra Hampepartiet.

»Hvis jeg kom fra Dansk Folkeparti, ville alle vide, at jeg var imod hash, og at jeg derfor nok ville dømme folk i sager om hash. Nu siger jeg ærligt: Jeg er fra Hampepartiet, jeg er valgt af Københavns borgere, og jeg siger fri cannabis, og jeg mener det,« siger Klaus Trier Tuxen:

»Folk, der med mig som domsmand kommer for retten i en sag om cannabis, kan regne med en frifindelse, hvis det står til mig. 100 procent. Med den tilføjelse, at den selvfølgelig ikke går, hvis der er vold indover - det tolererer jeg ikke.«

Ifølge Jørn Vestergaard professor i strafferet ved Københavns Universitet er det ikke uproblematisk, at Klaus Trier Tuxen på Facebook åbent har fortalt, hvordan han vil dømme i en specifik type sager.

»En lægdommer skal naturligvis dømme efter loven, hvilket også udtrykkeligt fremgår af retsplejeloven. Meningen med lægdommerordningen er jo ikke, at domsmænd og nævninge skal drive retspolitik i retten,« siger Jørn Vestergaard, der vurderer, at »det vil være nærliggende for retspræsidenten at få Klaus Trier Tuxen fjernet fra listen«.

»I det konkrete tilfælde giver en person på domsmandslisten jo klart og utvetydigt udtryk for, at han agter at frifinde i enhver sag om cannabis, uanset om loven er overtrådt. Det går selvfølgelig ikke,« siger Jørn Vestergaard.

Dette afskrækker dog ikke Klaus Trier Tuxen.

»Jeg forstår pointen, men jeg siger det bare, som det er: Jeg går ind for fri hash, og så må de fyre mig, hvis de vil. Jeg har mine holdninger, og dem vil jeg dømme ud fra. Som jeg ser det, er jeg valgt af borgerne til at gøre netop dette. Og så er det faktisk min pligt,« siger Klaus Trier Tuxen til Berlingske:

»Samfundet bruger millioner på at rydde Pusher Street og rive julepynt ned derude. For en uge siden gav man så store firmaer lov til at dyrke potent cannabis i storskala. Det er hyklerisk og åndssvagt. Det er på tide, vi som samfund får øjnene op for, at vinden i hele verden blæser i retning af at frigive cannabis.«

I SF lyder det fra medlem af Borgerrepræsentationen Klaus Mygind, at man i valgforbundet endnu ikke har indstillet kandidater til hvervet som domsmand.

»Det er vi ikke nået til i processen endnu. Hampepartiet er med i vores valgforbund, og han kan godt blive domsmand, men det kræver tilstræbt objektivitet. Det er klart, at har man har et politisk sigte med at være domsmand, så er det problematisk,« siger Klaus Mygind.