Halvdelen af os får for lidt D-vitamin

Masser af danskere er i D-vitaminunderskud, viser nye undersøgelser. Alligevel tøver Sundhedsstyrelsen med at ændre anbefalingerne.

D-vitaminmangel skyldes bl.a. for lidt fisk og solskin. Det gør Colin og Chris noget ved her på molen i Helsingør, hvor de holder en fridag for at hyggefiske i det gode vejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halvdelen af den danske befolkning har ikke tilstrækkelig med D-vitamin i kroppen. Det viser en ny undersøgelse fra Vejle Sygehus, der på Klinisk Biokemisk Afdeling har gennemgået 9.249 blodprøver fra danskere.

Tidligere var det især indvandrerkvinder og ældre, der led af D-vitaminmangel, men sådan forholder det sig ikke længere.

De nye oplysninger får farmaceut Anne Schmedes og overlæge Henrik Hey, der har stået for undersøgelsen, til at foreslå Sundhedsstyrelsen at øge dens anbefaling om kosttilskud på maksimum ti mikrogram D-vitamin om dagen til 35 mikrogram om dagen.

»Det, vi fandt ud af i undersøgelsen, var, at 40 til 50 pct. af dem, der var i underskud med D-vitamin, i forvejen spiste en vitaminpille. Men kombineret med sol og indtag gennem kosten, var det alligevel ikke nok. Derfor anbefaler vi, at den daglige dosis sættes op,« siger overlæge Henrik Hey.

Fisk og sol
En tilsvarende undersøgelse, der er offentliggjort i Ugeskrift for Læger i april 2008, viser samme tendens. Her testede praktiserende læge Ege Schultz 280 udvalgte patienter for deres D-vitamin niveau. Hos 80 pct. var det for lavt og hos 38 pct. kristisk lavt.

»Vi blev meget overraskede over, at så mange »almindelige danskere« havde svær D-vitamin mangel,« siger Ege Schultz.

Det lave D-vitaminniveau skyldes bl.a. mangel på sol og fisk. Fra maj til september danner solens stråler D-vitamin i kroppen, men det rækker ikke til et helt års forbrug. Og vi spiser for lidt fede fisk og andre D-vitaminholdige fødevarer. Derfor er en stor del af den danske befolkning i underskud med D-vitamin, der har betydning for noglernes udvikling og styrke. Men det er ikke den eneste årsag til den store intersse for D-vitamin, fortæller Ege Schultz:

»Siden 80erne er der blevet forsket i D-vitaminets cancerforebyggende effekt. Der har været meget fokus på brystkræft, men D-vitamin har sandsynligvis også indflydelse på mange andre former for kræft,« siger læge Ege Schultz og nævner sukkersyge og sklerose som to andre sygdomme, D-vitamin sættes i forbindelse med.

Sundhedsstyrelsen tøver
Trods de nye undersøgelser, tøver Sundhedsstyrelsen med at ændre sine anbefalingerne.

»Vi mener ikke, at der på nuværende tidspunkt er tilstrækkeligt med dokumentation til at ændre på anbefalingerne. Men vi overvejer om andre grupper end dem, vi hidtil har haft fokus på, skal have en større dosis,« siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Christine Brot.

Den anbefalede dosis er i dag 7,5 mikrogram D-vitamin om dagen og for særlige grupper 10 mikrogram. En del af problemet er ifølge Christine Brot, at mange ikke engang får den anbefalede dosis.