Halvdelen af ledige på dagpenge forventer at flytte

55 procent af de ledige, der mister retten til dagpenge efter nytår, forventer at måtte flytte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halvdelen af de ledige, der mister retten til dagpenge efter nytår, vil stå i alvorlige økonomiske problemer, skriver Politiken.

Blandt de smede it-folk, mekanikere og så videre, der er i Dansk Metal, siger 55 procent af dem, at dagpengestoppet efter nytår vil tvinge dem til at flytte, viser en rundspørge, som forbundet har lavet blandt 686 medlemmer.

- Langt de fleste mister fuldstændigt forsørgelsesgrundlaget. Det er en katastrofe for dem og deres familier. Jeg taler med medlemmer, der for at spare penge skal trække deres børn ud af fritidsklubber og sportsklubber, siger Torben Poulsen, chef for Dansk Metals a-kasse, til Politiken.

Blandt de adspurgte tror 23 procent, at de kan få kontanthjælp, når deres dagpengeperiode udløber. Retten til kontanthjælp bortfalder nemlig, hvis den arbejdsløse kan forsørges af sin ægtefælle, eller hvis formuen overstiger 10.000 kroner eller 20.000 for ægtepar - medregnet for eksempel friværdi i en bolig, på bankbogen fra arv, aktier, obligationer, malerier eller biler.

I 2011-12 mistede godt 1.000 ledige retten til dagpenge. Til nytår vil mellem 9.000 og 16.000 arbejdsløse miste retten til dagpenge, vurderer Beskæftigelsesministeriet. Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, vil helt almindelige middelklassedanskere med hus og bil blive ramt, som afdelingsleder Lisbeth Pedersen siger til Politiken.

Det skyldes kombinationen af dårlige tider og den kortere dagpengeperiode, siger socialrådgivernes formand, Bettina Post, til Politiken, der tilføjer, at det tidligere typisk var kortuddannede og ufaglærte med en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, der mistede retten til dagpenge, men nu er det lærerne, sygeplejerskerne og metalarbejderne

- De har allerede haft et stort økonomisk tab ved at gå fra en almindelig løn til understøttelse, og indtægtstabet bliver endnu større, hvis de skal på kontanthjælp og måske begynder at realisere nogle af deres værdier for at overleve, siger Bettina Post til Politiken.