Halvdelen af danske bilister bruger naturen som skraldespand

Naturen er ikke en skraldespand. Det skal den nye kampagne »Rene Veje Nu« lære de mange danske bilister, som smider deres affald ud af bilen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over halvdelen af de danskere, der smider et stykke ispapir eller andet affald ud af vinduet, når de kører i bil, undskylder sig med, at affaldet hurtigt forsvinder i naturen.

Sådan hænger det dog ikke sammen i virkeligheden. Hold Danmark Rent står i spidsen for kampagnen »Rene Veje Nu«, der skal gøre de danske bilister opmærksom på, at det tager naturen lang tid at nedbryde affald.

For eksempel tager det op til 500 år, før en plastflaske eller en aluminiumsdåse er forsvundet, mens en glasflaske kan ligge i op til en million år. Og et enkelt stykke madpapir bliver først nedbrudt efter et år i naturen.

Rene Veje Nu bliver skudt i gang onsdag af transportminister Magnus Heunicke (S), hvorefter kampagnen de næste par uger vil brede sig ud over hele landet med uddeling af lommeskraldeposer og informationsmaterialer.

Derudover skal fokus på at være en god »buddy« ved at hjælpe flere bilister med at få gode skraldevaner.

Som en del af kampagnen vil der også blive uddelt postkort, hvor bilisterne opfordres til at smide affald i skraldespande, ikke ud af vinduet. I stedet for at postkortene ender som skrald, kan de indløses hos McDonald’s til en softice eller en kop kaffe.

Dansk Retursystem er også med i kampagnen, for selv om ni ud af ti pantflasker og -dåser indløses i butikkerne, er der fortsat plads til forbedringer.

»Vi er glade for at være med i kampagnen, fordi der både er fokus på at sortere emballager fra affaldet, så de tomme flasker og dåser kan blive til nye fødevareemballager,« siger Inge Fisker, markeds- og kommunikationsdirektør hos Dansk Retursystem.

En analyse af Hold Danmark Rent viser, at 51 procent af danskerne stadig bruger naturen som skraldespand, når de kører i bil.

Bilisterne smider blandt andet mademballage, slikpapir, sodavandsdåser, tyggegummi, ispinde og cigaretskod ud af bilen.