Halvandet års brug af e-cigaretter bragte 18-årig amerikansk mand i livsfare

Halvandet års brug af e-cigaretter kunne have kostet en 18-årig amerikansk mand livet, hvis han ikke var kommet til lægen i tide. Angiveligt var den unge mand ikke klar over sundhedsfaren ved e-cigaretter, der menes at have kostet seks personer livet i USA. Ifølge CNN peger flere undersøgelser på, at unge ikke er klar over, hvor sundhedsskadelige e-cigaretter er.

Nu bliver e-cigaretter sidestillet med tobak Danskerne ønsker f
I USA var en 18-årig mands lunger i så dårlig stand, at han efter halvandet års brug af e-cigaretter til sidst var i livsfare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Charlet/Ritzau Scanpix

En 18-årig mand fra den amerikanske delstat Illinois blev i august indlagt efter have røget e-cigaretter i halvandet år.

Læger konstaterede, at den 18-årige Adam Hergenreder nu havde lunger, der svarede til en ikkerygende 70-årigs. I dag tænker han med gru tilbage på »det lille apparats« skadelighed. Anfald med rystelser og opkast sendte ham på hospitalet, skriver CNN.

Historien om Adam Hergenreder og hans lunger skriver sig ind i debatten om e-cigaretters skadelighed. Produktet, der af flere bruges til at nedtrappe brugen af rigtige cigaretter, har i flere tilfælde vist sig også at være et skadeligt alternativ.

Den 18-årige amerikanske mand dyrkede brydning, da han startede med at købe e-cigaretterne på nabobyens lokale tankstation.

I dag er han ikke længere sikker på, at hans lunger nogensinde bliver stærke nok til, at han kan genoptage brydningen på universitetet i Illinois, hvor han studerer. Ifølge CNN er han én af flere hundrede brugere af e-cigaretter i USA, som er blevet ramt af »mystiske lungesygdomme«, der relaterer sig til inhalering af dampen fra e-cigaretterne.

En del af dem er unge mennesker som Adam Hergenreder, og for ham fik det konsekvenser.

Efter et stigende forbrug med flere anfald, der resulterede i rystelser og opkast, tog han til lægen, der efter en røntgenundersøgelse kunne konstatere, at Adam Hergenreders lunger havde det værre end først antaget. Ifølge læge på Advocate Condell Medical Center i Illinois Stephen Amesbury kunne Adam Hergenreder have været død, hvis hans mor ikke havde bragt ham på hospitalet inden for få dage.

Hans daglige brug af e-cigaretter havde på halvandet år nået at skade hans lunger i så høj grad, at de kunne være kollapset.

»Hvis jeg havde vidst, hvad jeg gjorde ved min krop, ville jeg aldrig havde rørt det (e-cigaretterne, red.), men jeg vidste det ikke. Jeg var ikke oplyst,« siger han til CNN.

Ifølge CNN peger flere forskellige undersøgelser på, at det er en udbredt – og forkert – opfattelse blandt unge i USA, at e-cigaretter ikke er skadelige.

Seks dødsfald

Adam Hergenreder forklarer, at han i første omgang begyndte at ryge e-cigaretter, »fordi alle andre gjorde det«. De smagte nemlig ikke af almindelige cigaretter, men derimod »godt«.

Adam Hergenreders mor, Polly Hergenreder, beretter, at hendes søn vågnede op om morgenen, tog et hiv af sin e-cigaret – for derefter at hoste. Angiveligt røg han omkring halvanden e-juicebeholder (opfyldningen i en e-cigaret) om dagen. Ifølge CNN svarer det at ryge én fuld e-cigaret til at ryge én pakke cigaretter, hvis man måler på indholdet af nikotin. Derudover begyndte han siden hen at fylde sin e-cigaret med THC, der ifølge Kræftens Bekæmpelse er det vigtigste euforiserende stof i cannabis.

Embedsmænd i det amerikanske sundhedsvæsen har angiveligt bekræftet, at e-cigaretter har medført seks dødsfald i USA, der alle relaterer sig til lungesygdomme, som skyldes brugen af e-cigaretter.

Fjerner e-cigaretter med smag fra markedet

For nylig kunne Politiken berette, at Sundhedsstyrelsen herhjemme nu fraråder både »børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter«. Skærpelsen skyldes ifølge enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø »den samlede mængde viden om skadevirkningerne«.

Problemerne, som e-cigaretterne ser ud til at føre med sig, får ifølge CNN også konsekvenser i USA, hvor Trump-administrationen varsler ændringer på området.

Præsident Donald Trumps administration planlægger angiveligt at fjerne e-cigaretter med smag fra markedet. Dog ikke e-cigaretter med tobakssmag.

Ifølge US Health and Human Services' sekretær Alex Azar ser administrationen en stigning i antallet af både børn og unge, der benytter e-cigaretter med smag. I en video konstaterer Alex Azar, at der på markedet i dag findes et væld af forskellige smagsvarianter. Blandt andet både »mint, mentol, frugtsmag, alkoholsmag, tyggegummismag«.

Selv foretrak Adam Hergenreder mangosmag i de 18 måneder, hvor han sugede på sin elektroniske cigaret.

Ifølge dr. Ned Sharpless, fungerende kommissær for de amerikanske fødevaremyndigheder, er det store forbrug af e-cigaretter et problem, fordi det bringer »de enorme fremskridt, vi har gjort i forhold til at reducere unges brug af tobak«, i fare.

»Ingen ønsker at se børn blive afhængige af nikotin, og vi vil fortsat bruge det fulde omfang af vores tilsynsmyndighed omhyggeligt og grundigt til at tackle denne stigende folkesundhedskrise,« siger han.

Over for CNN påpeger forskere, at de stadig »lærer om de langsigtede effekter af e-cigaretter«, men at flere studier peger på skadelige konsekvenser. Stephen Amesbury forklarer desuden, at lægerne på nuværende tidspunkt opdager disse »akutte sygdomme«, men at det endnu er for tidligt at sige, hvilke konsekvenser brugen af e-cigaretterne endegyldigt vil føre med sig.