Haltende indbrudsindsats skuffer politikerne: »Det er jo dybt beskæmmende«

På baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen retter flere retsordførere skarp kritik mod indbrudsindsatsen. DF vil indføre en formel, der skal føre til markant hårdere straffe for serieindbrudstyve.

En undersøgelse fra Rigsrevisionen kritiserer politiets indsats i forhold til opklaring af indbrud. Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) har terrorsager og bandekriminalitet taget fokus de seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går den forkerte vej.

Så enkelt udtrykker Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, at indsatsen mod indbrud – som har været et prioriteret område for dansk politi siden 2010 – ikke har ført til flere opklaringer eller kortere sagsbehandlingstid. Tværtimod.

For mens antallet af anmeldelser om indbrud i private hjem er faldet gennem de seneste år, er politiets indsats bredt set ikke imponerende. Det er kort sagt konklusionen i Rigsrevisionens undersøgelse på området, som blev offentliggjort i december sidste år.

Her bemærkes det, at sagsbehandlingstiden – fra et indbrud i et privat hjem anmeldes, til en mistænkt sigtes –  er steget. I samme periode er opklaringsprocenten faldet. Som undersøgelsen konkluderer:

»Konsekvensen er, at færre borgere får opklaret de indbrud, de bliver udsat for.«

Efter retsordfører Preben Bang Henriksens (V) opfattelse, skal der ske en radikal ændring i prioriteringen af indbrudssager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Den udvikling kalder Preben Bang Henriksen for »sørgelig«:

»Jeg har hørt regeringen tale om tryghed de seneste to år. Det her er efter min opfattelse ikke tryghed,« siger han:

»Det er jo dybt beskæmmende. Hvis man prioriterer et område, så skulle det gerne have en effekt. Her har effekten i hvert fald været negativ«.

Ifølge ordføreren burde man have prioriteret flere patruljevogne i politiforliget fra december – et forlig, Venstre valgte at stå udenfor.

»Jeg konstaterer, at man i væsentligt omfang har satset på nærpolitistationer, der lukker klokken 15. Jeg er alvorligt bange for, at forbryderne ikke går hjem på det tidspunkt.«

Det ærlige svar

Berlingske har de seneste dage beskrevet, hvordan indbrud i private hjem skaber frygt, mistillid og paranoia i Nordsjælland – området, som både er hårdest ramt af indbrud og har den laveste opklaringsprocent i hele landet, og som i 2019 havde en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 121,2 dage.

»Vi ved, at en indbrudstyv ofte har mere end ét indbrud på samvittigheden. Derfor giver det god mening at kaste energi efter indsatsen, da man potentielt kan forhindre mange indbrud ved at rejse tiltale mod én,« siger retsordfører for SF, Karina Lorentzen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Ifølge SFs retsordfører, Karina Lorentzen, skal man ikke negligere den betydning, indbrudskriminalitet har for ofrene.

»Derfor er det selvfølgelig også et problem med den lave sigtelsesprocent. Vi ved også godt, at sagsbehandlingstiderne er enormt lange,« siger hun.

Hvordan kan det gå dårligere og langsommere med at opklare indbrud, når det har været et prioriteret område for politiet siden 2010?

»Det ærlige svar er, at politiet har stået i en ekstremt vanskelig situation de seneste år. Der har været flygtningestrømme, grænsekontrol og bandekrige, som har anstrengt deres ressourcer,« siger Karina Lorentzen og påpeger, at politiforliget tilfører flere ressourcer til efterforskning – »i erkendelse af, at der har været for få«.

»Men spørger du mig, om jeg tror, vi når i mål, er jeg mere tvivlende. Jeg synes, jeg har set mange planer, som arbejder på at nedbringe sagsbehandlingstiden. Om det ender med at blive en succes, må tiden vise.«

»Det er yderst, yderst begrænset, hvilken succesrate politiet har med at opklare indbrud. Det er selvfølgelig fuldstændig utilfredsstillende,« siger Britt Bager (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Det er ikke, fordi politiet ikke har nok at lave, medgiver den konservative retsordfører, Britt Bager, der indtil denne måned var udpeget som statsrevisor.

»Men uanset hvad skal politiet rykke lynhurtigt ud, for sådan skal det være i et retssamfund. Vi bliver nødt til at råbe politisk vagt i gevær, når en opgave gang på gang ikke bliver prioriteret, og sagsbehandlingstiden går op – ikke ned,« siger Britt Bager og kalder politiets begrænsede opklaringssucces for »dybt utilfredsstillende«:

»Det er krænkende for retsfølelsen, at nogle bryder ind i ens hjem og stjæler ens ting, og at det i langt, langt de fleste tilfælde ikke har nogen konsekvenser.«

DF foreslår fast formel

Ifølge Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, »sker der simpelthen ikke nok«.

Problemet er, siger han, at S-regeringen ikke prioriterer indbrudskriminalitet højt nok – og her har DF en formel til at styrke indsatsen:

DF foreslår en fast takst pr. indbrud, så hvis en indbrudstyv bliver dømt for eksempelvis syv indbrud, skal vedkommendes straffes med syv gange taksten.

»Det går ikke, at man kan slippe med få måneders fængsel for indbrud, og derfor må man gøre op med den her rabat, der er, hvis man eksempelvis har begået flere indbrud,« siger Peter Skaarup, som derudover foreslår at ansætte flere »HKere og it-kyndige« i politiet for at frigøre betjente til efterforskning.

»Taksten« for et indbrud skal ifølge DF være seks måneders fængsel per styk, tilføjer Skaarup.

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra justitsminister Nick Hækkerup (S), der er på ferie.

I marts svarede han på Rigsrevisionens kritik i en såkaldt ministerredegørelse, hvor han henviser til den gode nyhed om, at det gennem forebyggelse er lykkedes politiet – i samarbejde med TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd – at få nedbragt antallet af indbrud.

Ifølge ministeren har politiet skullet løse flere nye opgaver i den undersøgte periode, såsom »den styrkede terrorindsats, indførelsen af den midlertidige grænsekontrol og bandekonflikter«.

Lange sagsbehandlingstider er »beklageligvis« et generelt problem hos politiet, svarer ministeren og henviser til, at politiforliget styrker politiet med i alt 450 ekstra betjente og »cirka 657 millioner kroner i 2021, stigende til cirka 1.016 millioner kroner i 2023«.