Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvad er ebola, rysteribs og ALS for en størrelse? De tre spørgsmål er alle på top ti over ting, som danskerne i 2014 forsøgte at finde svar på hos søgegiganten Google.
Ud over svar på livets små og store spørgsmål, var danskerne også interesserede i den nye iPhone, streamede TV-serier og Formel 1-køreren Kevin Magnussen.
Det fremgår af Googles årlige opgørelse over, hvad danskerne søgte efter i 2014, som Google har inddelt i otte lister.
På listen »mest voksende søgeord 2014« var den nye iPhone 6 i toppen, efterfulgt af sommerens fodbold-VM i Brasilien og skuespilleren Robin Williams, der i år begik selvmord i top tre.
Blandt årets mest populære søgeord var tre gamle lidt kedelige kendinge, nemlig Facebook, YouTube og Google.
Med søgninger på blandt andet ebola, den europæiske patentdomstol og Robin Williams’ selvmord, bruger vi søgemaskinen til at dykke ned i aktuelle nyheder, forklarer chef for Google i Danmark Morten Petersen.
»Vi følger den generelle nyhedsstrøm og vil gerne have flere informationer, når eksempelvis skuespilleren Robin Williams dør, eller når ebola bryder ud i Afrika. Og så kan vi se, at vi også i stigende grad er begyndt at interessere os for mere jordnære ting som for eksempel, hvor mange kalorier der er i en pizza eller i et æble,« siger Morten Petersen.
Tal med forbehold
Men Googles lister skal tages med et gran salt, pointerer Mads Thimmer, direktør i det teknologiske videnscenter Innovation Lab.
»Det interessante ved opgørelserne er også de tal, Google ikke fanger. Flere og flere søger efter informationer eller produkter på specifikke sider, som ikke figurerer på Googles lister. Skal du ud at rejse, bruger du en prissammenligner, vil du læse om bestemte nyheder, søger du måske i en avis eller et nyhedsmedie, og TV-serier søger du efter på Netflix eller lignende,« siger Mads Thimmer, der dog kalder tallene for »interessante«.
Særligt bider han mærke i, at seks ud af ti mest voksende søgeord i forhold til TV-serier kan streames på nettet, før de kan ses i TV. Det gælder bl.a. »True Detective«, »Orange Is the New Black« og »Game of Thrones«. Første- og andenpladsen indtages dog af Disney-serien »Violetta« og Ole Bornedals omdiskuterede TV-serie, »1864«, som kan ses på TV.
»Det er meget markant, at så mange serier er streaming,« siger han.
Også de danske mænd og kvinder er blevet rangeret efter danskernes interesse for dem på Google. Hos kvinderne indtager tennisspilleren Caroline Wozniacki førstepladsen. På verdensranglisten i tennis indtager hun i øjeblikket en ottendeplads.
Efter Wozniacki følger skuespilleren Bodil Jørgensen, der tidligere på året var i en alvorlig ulykke under en filmoptagelse på Mandø og dernæst Emma Pi, der i år vandt børnenes Melodi Grand Prix.
Blandt mændene er førstepladsen i år indtaget af Formel 1-køreren Kevin Magnussen, der er gået fra »forsvindende få søgninger« til at være nummer et i Danmark målt på søge-interesse.
EU-parlamentariker Morten Messerschmidt og sangeren Basim udgør en top tre blandt de hurtigst voksende søgninger blandt danske mænd i 2014.
Og for så at spare dig for selv at skulle søge – her er svarene på de tre spørgsmål fra indledningen: Ebola er en virussygdom, som indtil videre har kostet lige under 7.000 liv, særligt i Vestafrika. Rysteribs er ribs rørt med sukker, som blandt andet spises til steg eller desserter. Og ALS er en form for muskelsvind, der i 2014 blev sat fokus på med fænomenet »Ice Bucket Challenge«, hvor personer hældte vand ud over sig selv og donerede penge til forskning i sygdommen.