Hallo! Er der en flink præst på linjen?

Fra nytår bliver det muligt at fange en præst over smartphonen, når et nyt projekt får millioner til skabe en himmelsk forbindelse mellem sofaen og kirken.

Tegning: Rasmus Meisler Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elektroniske midnatskoncerter i ­kirkerummene, web-TV om kirke og tro eller kirkelige apps: Folkekirken er i gang med at børste støvet af ­kirkesæderne og finde sig selv i en digitaliseret verden.

Nyeste skud på den digitale stamme er, at folkekirken giver sjælesorgssamtalen en digital lillebror. Fra nytår bliver det muligt at få lindret sjælesorg hos en præst uden på noget tidspunkt at sætte benene i en kirke.

Med 8,3 millioner kroner i støtte over en tre-årig periode fra Folkekirkens Fællesfond og landets ti stifter bliver projektet »Sjælesorg på nettet« en realitet den 1. januar. Gennem chat eller telefon- og videosamtale kan man få en anonym og gratis snak om livets svære spørgsmål.

»Projektet er ikke erstatning for den klassiske sjælesorg, men et vigtigt supplement til den. Med den nye form for kommunikationsmidler kan vi stille os til rådighed for folk, der ikke kan få sig selv til at opsøge en præst fysisk,« siger Henning Toft Bro, der er biskop i Aalborg Stift og formand for projektet.

Målgruppen er mennesker, der tumler med livets små og store spørgsmål som skilsmisse, død eller andre livskriser – og den nye tids online-virkelighed er ikke en forhindring for at yde det nærvær, præsterne repræsenterer, mener biskoppen. Dén barriere har de unge for længst passeret.

»Jeg har lært, at unge mennesker opfatter de sociale medier som et fysisk rum på en anden måde, end min generation gør det. Det er et anderledes rum, men for dem er det også et fysisk rum. Man sidder med en anden form for nærvær, men dog stadig et nærvær,« siger han.

Christiane Vejlø, digital trendanalytiker hos Elektronista Media, synes, at det er en fantastisk idé, at folkekirken gør klar vil tilbyde personer med sjælesorg at chatte med en præst online.

»Jeg tror, at der er masser af mennesker, som har brug for at tale med nogen og måske ikke er bevidste om, at muligheden eksisterer i kirken. Et digitalt tilbud giver personer mulighed for at befinde sig andre steder end i kirken, og det er også mere anonymt at henvende sig online, hvis man for eksempel er lidt genert,« siger Christiane Vejlø.

Hun vurderer, at projektet har potentiale til at nå en større målgruppe end i dag og med den rette markedsføring henvende sig til personer, som ikke tilhører kirkens vanlige publikum. Derfor kan kirken med fordel fortsætte med at opruste dens tilstedeværelse online.

»Der er ingen grund til, at kirken ikke også tager for sig af den digitale buffet,« fastslår ­Christiane Vejlø.