Halinspektører: Ok at afvise kvinde med penis

Halinspektørforeningen mener, det er helt i orden, at Viborg Svømmehal tirsdag bad en kvinde med mandlige kønsorganer forlade kvindernes omklædningsrum.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard ligner en mand, og har ingen planer om at gennemgå et operationelt kønsskifte, selvom hun føler sig som en 'lesbisk kvinde, fanget i en mandskrop'.Men officielt er hun anerkendt som kvinde, og har fået det, der kaldes juridisk kønsskifte. Derfor skabte det panik, da den 37-årige kvinde gik ind i kvindernes omklædningsrumm i Viborg Svømmehal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ibi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør man, når en kvinde, der i alle henseender ligner en mand, begynder at klæde om i svømmehallens omklædning for kvinder?

I en aktuel sag, der udspillede sig tirsdag i Viborg Svømmehal, bad inspektøren den 37-årige Ibi-Pippi Orup Hedegaard, som har fået et juridisk kønsskifte, om at forlade omklædningsrummet og i stedet benytte et handicaprum. Den fremgangsmåde er helt efter bogen, lyder det fra Halinspektørforeningen.

»Jeg kan kun bakke op om den løsning, man valgte i Viborg,« siger formand Jørgen Mosbæk.

»Jeg synes, at det er oplagt i denne sag, at man henvises til et separat omklædningsrum. Det handler om at tage hensyn til hinanden,« siger han.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard føler sig stødt over behandlingen.

»Det var en befrielse for mig, da jeg endelig blev anerkendt som det, jeg føler, jeg er, nemlig en kvinde. Og jeg føler ubehag ved at benytte mændenes rum. Det er sådan, jeg har det i hovedet, og så blev jeg henvist til et handicaprum, fordi de synes, at min tilstedeværelse virker stødende på de andre gæster,« siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard til BT.

»Jeg synes, det er dybt krænkende at blive behandlet som handicappet på grund af mit køn. Det bliver jeg såret og stødt over,« siger hun.

Joan Kær Andersen, inspektør i Viborg Svømmehal, afviser kritikken.

»Vi ser det ikke som et handicap, men vi har til gengæld ikke andre muligheder, og jeg gjorde meget ud af at sige til de ansatte, at det ikke er et handicaprum, men et separat rum, vi henviser til,« siger hun til BT.

Jørgen Mosbæk fra Halinspektørforeningen er helt på linje med inspektøren fra Viborg:

»Jeg vil godt slå en fed streg over det med handicap. Sådan som svømmehaller er indrettet - og jeg kender også godt Viborg Svømmehal - er der fælles badefaciliteter og separate badefaciliteter, og så kan man egentlig kalde dem, hvad man vil,« siger han.

»Jeg synes, det er forkert at gøre det til en diskussion om, hvorvidt man er handicappet eller ikke, fordi den pågældende person er selvfølgelig ikke handicappet,« understreger Jørgen Mosbæk.