Hærværk og harme på Nørrebrogade

Nørrebrogade har igen været centrum for den yderste venstrefløjs vrede, da der onsdag aften var demonstration i anledningen af ti-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset. »Nok er nok,« lyder det fra beboere og butiksejere.

Der var omfattende hærværk flere steder på Nørrebrogade torsdag d. 2. marts 2017, dagen efter en stor demonstration der skulle markere 10-årsdagen for nedrivningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69. Her fjernes der graffiti på Arbejdernes Landsbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Den gule mur ved Assistens Kirkegård har fået med højtryksspuleren. Der driver vand af den, og de gule afskalninger skyller med vandet ned i revnerne mellem fliserne.

Det er morgenen efter, og Nørrebrogade er torsdag stået op til et syn, de ikke har set mage i ti år.

Graffiti. Hærværk. Smadrede ruder. Maling splattet op ad murer og ud over cykelstier. Vinduespudsere og brolæggere har allerede været igennem gaden. Livet går videre på Nørrebro.

Værst ramt er bankerne, kapitalismens højborge på brogaden. Danske Bank har fået smadret ruderne, der er blevet plastret op og tapet ind. Selv Arbejdernes Landsbank har grundet hærværk set sig nødsaget til at udskifte indgangspartiet med en spånplade.

»Vi var allesammen på arbejde, da de kom forbi onsdag aften. Da vi fik nys om, at de var tæt på, gik vi alle op på første sal. Det var meget voldsomt, og folk reagerer forskelligt på sådan noget, det er klart. Men vi er her allesammen igen i dag,« siger Helge Olsen, Filialdirektør, Arbejdernes Landsbank, Nørrebro.

»Arbejdernes Landsbank har ligget her på Nørrebro i næsten hundrede år, og jeg håber, at vi er her i hundrede år mere. Jeg var her også for ti år siden, og det er da voldsomt at opleve, at det gentager sig.«

Der står »69« med rød spraymaling i de smadrede ruder i banken.

»Sympatien er svær at bevare«

Længere ned ad Nørrebrogade fortsætter vinduespudsningen og feje-arbejdet. Den lille butikscafé Hylde Cph har fået ny »udsmykning,« som ekspedienten, Karsten Hjorth, kalder det.

»Jeg og min kone har boet her i mange år, og jeg har altid haft stor sympati for bevægelsen og kampen. Men det er ti år siden, og jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal gøre rent efter dem. Jeg har overvejet at lave et Facebook-opslag, hvor der står: »Kære børn, der har været ude at lege, kom lige og gør rent efter jer«, siger han og peger på ruden.

Mens han taler kommer ekspedienten fra butikken ved siden af ind. Han har en skraber med:

»Jeg har lige skiftet bladet, og hvis du bruger den her, så kan du få det væk på 10 minutter,« vurderer han.

De har prøvet det før, det har det meste af Nørrebrogade.

»Jeg fornemmer, at Nørrebro har fået nok, og jeg tror, at vi kommer til at se, at den - i gåseøjne - almindelige borger går på gaden og siger “nok er nok”, som vi så det for år siden,« siger Karsten Hjorth.

Han frygter, hvilke konsekvenser det kan få for hans forretning og for turismen i området.

Berlingske har i dag, torsdag, ikke kunne komme i kontakt med talspersoner eller repræsentanter fra Ungdomshuset.