Hæren har testet al-Qaedas bombeopskrift

17.460 tændstikker skulle bruges til bombe mod tilfældige i København. Svensk anklager troede ikke på sag mod mand, som nu er tiltalt for terror i København.

Et nævningeting i Københavns Byret skal bruge syv-otte retsmøder på sagen om et planlagt terrorangreb mod tilfældige. Anklagemyndigheden mener, at den tiltalte sympatiserer med Islamisk Stat. (Arkivfoto) Dado Ruvic/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Al-Qaedas opskrift på en hjemmelavet bombe, hvori mange tændstikker indgår, er for nylig blevet afprøvet af hærens ammunitions- og sprængningseksperter.

Det er sket til brug for en straffesag om et planlagt terrorangreb i København, oplyste specialanklager Sonja Hedegaard tirsdag i en nævningesag i Københavns Byret.

Hærens eksperter i enheden EOD har fulgt anvisningerne i al-Qaedas magasin "Inspire" på en såkaldt hidden bomb, altså en skjult bombe. Sprængningen blev udført i sidste uge, men en erklæring om bombens virkning vil først senere blive fremlagt i retten.

Opskriften blev fundet på en ung syrisk mands mobiltelefon i Sydtyskland. Svovl fra mange tændstikker indgår, og den unge mand, Dieab Khadigah, blev netop afsløret med 17.460 tændstikker, fyrværkeri og andre ting i sin rygsæk, da han forsøgte at komme ind i Danmark i 2016.

Dieab Khadigah er af en tysk domstol dømt for forsøget på en terrorhandling, som skulle foregå i København.

Og her sidder en 31-årig landsmand, der har boet i Sverige, nu anklaget for at stå i ledtog med Khadigah og have haft planer om at dræbe tilfældige mennesker i København.

Den 31-årige skulle - hævder anklagemyndigheden - mødes med Khadigah på Hovedbanegården i København den 19. november 2016. Men den unge mand kom aldrig så langt. På grænsen i Rødbyhavn blev han afvist, fordi han ikke havde noget pas.

På sagens første dag fortalte anklageren, at svensk politi mistænkte den 31-årige for terror, men en anklager opgav at rejse en sag.

Beslutningen blev truffet 12. december 2017. På det tidspunkt sad den mistænkte i en celle i Vestre Fængsel, fordi han havde brugt et falsk pas, da han ville flyve til Istanbul.

Derefter tog dansk politi fat, hvor svenskerne slap. Blot otte dage senere rejste PET til Tyskland for at afhøre Dieab Khadigah.

Han erkendte kontakten med den 31-årige. Derefter blev den 31-årige af dansk politi sigtet for planlægning af et terrorangreb. Om beviserne er tilstrækkelige, vil byretten afgøre til marts.

/ritzau/