Hækkerup forsikrer: Tibet-sag kan aldrig gentage sig

Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener, at der allerede er gjort meget for at undgå ny Tibet-sag.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at Tibet-sagen aldrig kan gentage sig. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsministeriet, politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ifølge Tibetkommissionen i årevis haft en usund kultur, hvor hensynet til et godt forhold til Kina blev vægtet højere end danskernes rettigheder.

Men det er slut og kommer ikke til at gentage sig, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) mandag, efter at kommissionen er kommet med sin afrapportering.

»Ytringsfrihed og forsamlingsfrihed er fundamentale i et demokrati som vores. Og myndighedernes opgave er jo netop at værne om de rettigheder.«

»Derfor er det også helt uacceptabelt, at de rettigheder er blevet trådt under fode, som det er sket her,« siger ministeren.

Kommissionen har afdækket, hvordan myndighederne i næsten to årtier har samarbejdet om at skærme kinesiske statsbesøg fra lovlige demonstrationer og ytringer.

Nogle af konklusionerne kom allerede frem i 2017, hvor kommissionen aflagde sin første beretning. Den blev dog gennedsat, da det kom frem, at den var blevet forholdt information fra Udenrigsministeriet.

I den nye rapport får PET hård kritik baseret på nye oplysninger. Kritik, efterretningstjenesten ikke fik i den første rapport.

»Efter den første kommission blev der taget en række initiativer, der sikrer, at denne her type fejl ikke kommer til at ske igen.«

»Det tæller både politiet og PET,« siger Nick Hækkerup.

Han siger, at han ser med stor alvor på den nye kritik af PET. Men at PET allerede har arbejdet for at rette op.

»Så der er taget en række initiativer, der gerne skal sikre, at PET for fremtiden holder sig på dydens smalle sti,« siger ministeren.

Tibetkommissionen har vurderet, at der ikke kan placeres et ansvar politisk på ministre i perioden. Og den konklusion finder Nick Hækkerup ikke grund til at tvivl på.

»Kommissionen finder ikke, at ministre har haft kendskab til konkrete ordrer i Københavns Politi. Og det tror jeg også roligt, man kan lægge til grund, da der jo bliver løst mange politiopgaver, uden at ministeren er indblandet.«

Adspurgt om, hvordan det føles at sidde som minister og åbenbart kunne være uvidende om så grundlæggende problemer i organisationen under sig, svarer Nick Hækkerup:

»Jamen det er grundlæggende utilfredsstillende, at det kan forekomme. Og derfor er der jo også lavet foranstaltninger, der betyder, at det aldrig kan ske igen.«

/ritzau/