Hækkerup formand for forsvarskommission

Forsvarsminister Søren Gade (V) har bedt den tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Hans Hækkerup, der satte gang i forsvarets omstilling til internationale operationer, om at lede overvejelserne frem mod næste forsvarsforlig.

Forsvarets F16-flåde er et af de punkter de nydannede forsvarskommission skal drøfte uden ledelse af tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Hans Hækkerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med den tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Hans Hækkerup som formand skal en nydannet forsvarskommissionen i løbet af det næste år trække linjerne for dansk forsvars udvikling i de næste tyve år.

I går offentliggjorde forsvarsminister Søren Gade (V) sammensætningen og kommissoriet for arbejdet, som skal afsluttes med udgangen af februar 2009. Det vil levne tid til, at partierne og regeringen kan forhandle et nyt forsvarsforlig på plads inden udgangen af 2009.

Foruden formanden får de politiske partier hver et medlem og en suppleant, ligesom Søren Gade selv deltager. Desuden bliver der plads til forsvarets øverste chefer og fire ekspertmedlemmer.

Efter Berlingske Tidendes oplysninger er professor Bertel Heurlin, der har erfaring fra de to seneste forsvarskommissioner fra 1988 og 1997, samt lederen af Dansk Institut for Militære Studier, Mikkel Vedby Rasmussen, lektor Birthe Hansen fra Københavns Universitet og prorektor Lykke Friis fra Københavns Universitet udpeget.

Valget af Hans Hækkerup har vakt tilfredshed i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Forsvarsordfører John Dyrby Paulsen kaldet Hækkerup for »den helt rigtige formand«.

»Det er vigtigt, at Forsvarskommissionen ikke bare bliver et alibi for allerede trufne beslutninger, men formår at se fremad og har mod til også at pege på forandringer og tiltag, der ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med traditionel militær tænkning. Med udpegningen af Hans Hækkerup til formand bliver det udviklingen af Forsvaret, der kommer i centrum, og det glæder mig overordentligt«, siger John Dyrby Paulsen.

I kommissionens arbejdsbeskrivelse lægges der op til at forsvarets budget også kan diskuteres, ligesom »kommissionen kan se på de danske forsvarsudgifter med hensyn til størrelse, fordeling og anvendelse i forhold til andre lande«.

Men selv om der altså lægges op til fri diskussion af forsvarets økonomi, forventer John Dyrby Paulsen ikke, at kommissionen kommer til at forhandle forsvarets økonomi i opadgående retning.

»Det tyder statsminister Anders Fogh Rasmussens tidligere udtalelser om forsvarets økonomi jo heller ikke på«, tilføjer han.

Forud for forsvarsforliget i 2004 fastslog statsministeren, at forsvaret skulle indrettes, så det kunne udsende 2.000 soldater kontinuerligt inden for gældende budgetramme på omkring 19 milliarder kroner.

Forsvarskommissionen skal også se på forsvarets behov for at købe en afløser for F16 kampflyet, når det udfases omkring 2015, ligesom perspektiverne ved åbningen af Arktis og adgangen til råstoffer omkring og nord for Grønland skal inddrages i overvejelserne. Desuden kommer Danmarks mulige deltagelse i EUs forsvarssamarbejde til at spille en rolle.