Hæderspris til Uffe Ellemann-Jensen

Uffe Ellemann-Jensen fik i formiddags Den Berlingskes Fonds Hæderspris 2008 som anerkendelse af hans mangeårige, modige og markante indsats for at placere Danmark centralt i den internationale politiske dialog, for en aldrig svigtende prægnans som engageret samfundsdebattør og for hans vilje til at gå mod strømmen når det var rigtigt og nødvendigt, alt med en passende blanding af skarphed og lune.

Uffe Ellemann-Jensen ved modtagelsen af Den Berlingske Fonds Hæderspris 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At have det moralske mod til at gå imod strømmen.

Det er et af de karaktertræk ved tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der fik Den Berlingske Fond til at tildele ham årets Hæderspris på Berlingske Tidendes 259. fødselsdag i dag.

Fondens formand, tidligere koncernchef og bestyrelsesformand for Det Berlingske Officin, Joachim Malling, nævnte som eksempel en situation fra 2002, hvor regeringen, tilskyndet af Dansk Folkeparti, ville nedlægge Dansk Center for Menneskerettigheder.

»Det var fra tid til anden en generende sten i skoen, også for dit eget parti, sådan som uafhængige vagthunde altid vil være det. Men du gik imod strømmen og sørgede for en endnu bredere og stærkere indsats på området, og det er måske det mest karakteristiske træk ved dit virke. Også når det er dine egne, du må gøre op med for at være tro mod personlige værdier og holdninger. Derfor er det livgivende for et herværende dagblad at have dig som klummeskriver og kommentator f.eks. i debatter om ytrings- og tegningsfrihed,« sagde Joachim Malling i sin tale ved prisoverrækkelsen.

Det var 32. gang, den blev uddelt, og den er tidligere bl.a. givet til journalister, cand. polit´er, økonomer, politikere, erhvervsfolk og chefredaktører.

»Men i 2008 gives Den Berlingske Fonds Hæderspris til en person, der i sit virke rummer alt dette og mere til,« sagde Joachim Malling til Uffe Ellemann-Jensen:

»Årsagen til, at du får Hædersprisen, er først og fremmest din mangeårige markante og modige indsats for at placere Danmark centralt i den internationale politiske dialog. Du er den politiker, der siden 2. Verdenskrig har siddet længst på posten som udenrigsminister og det i en periode, hvor det moderne Europa for alvor blev til, hvor Muren faldt og Baltikum blev frit. Du har manøvreret både i positive scenarier og med fodnoter om benene, taget kritik og næser med oprejst pande, når det var nødvendigt for at få tingene gjort, og bragt frem til en politisk løsning.

En politisk handlekraft, der blandt andet viste sig i håndteringen af situationen omkring Saddam Husseins invasion af Kuwait, hvor du endnu inden regeringspartierne havde drøftet det, endsige Folketinget taget stilling til det, klart meldte ud, at Danmark efter din mening burde deltage i den internationale operation i Golfen med et flådefartøj. Et klart personligt og modigt standpunkt.
Dermed kom hele debatten ud i det åbne rum og Olfert Fischer sendt af sted som indledningen til Danmarks »aktive internationalisme«, som det er blevet kaldt,« fortsatte Joachim Malling, der citerede det valgsprog, Ulle Ellemann-Jensen har valgt til sit skjold på Frederiksborg Slot:

»Numquam mansuetus, semper ardens« - aldrig spag, altid brændende - med en klar henvisning til din historiske navnebroder, Uffe hin Spage. Og samtidig er det vigtigt at huske, at det alligevel var »hin spage«, der i sidste ende forsvarede Danmark mod sachsisk overherredømme på en holm i Ejderen. Så selv om Vermunds søn var tavs og indesluttet i mange år og Jens Peters søn valgte sin egen og helt anderledes vej, endte I begge med at forsvare Danmarks anseelse. På den måde hænger det trods alt sammen!« sluttede Joachim Malling.

Uffe Ellemann-Jensen sagde, at han var særligt glad for at modtage prisen i år, hvor den blev uddelt i »den berlingske rockerborg,« som kan kaldte den midlertidige adresse i Titangade, hvor den 259 år gamle avis er genhuset, mens domicilet i Pilestræde bliver bygget om.

»Det viser, at det ikke er de ydre rammer, der er afgørende for, om man kan lave avis. Det er inspirerende,« sagde Uffe Ellemann-Jensen, der selv trådte sine journalistiske barnesko i Det Berlingske Hus for 40 år siden.