Hæder til Venstres politiske nestor

Folketingsmedlem, fhv. minister og fhv. medlem af Europa-Parlamentet Bertel Haarder er årets modtager af Den Berlingske Fonds Hæderspris.

Venstres Bertel Haarder fik tirsdag overrakt årets Hæderspris fra Den Berlingske Fond af bestyrelsesformand og chefredaktør, Lisbeth Knudsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Berlingske Fonds Hæderspris bliver i år tildelt Venstres politiske nestor Bertel Haarder (V). Det er sket ved en ved en højtidelighed i Det Berlingske Hus tirsdag eftermiddag.

I sin tale til prismodtageren siger Berlingskes koncernchef og ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen blandt andet:

»Den Berlingske Fonds bestyrelse har valgt at give årets hæderspris til dig for din enorme indsats som samfundsdebattør, som knivskarp iagttager af stort og småt i vores danske velfærdsmodel, som en fornem forvalter at danskheden i ordets aller bedste og mest perspektivrige betydning, som en politisk ener, der har turdet forfægte idealer og ideologier i en tid, hvor politik har en tendens til at blive taktisk udspekuleret. Vi har brug for flere enere som dig i den hjemlige debat.«

Bertel Haarder er oprindelig uddannet i statskundskab ved Aarhus Universitet. Han blev i 1975 første gang valgt ind i Folketinget og har sammenlagt siddet i Folketinget i mere end 32 år. Han har været minister i 20 år, bl.a. for undervisning og forskning, integration, kirke, sundhed, ulandsbistand og EU. I 1994-2001 var han medlem af Europa-Parlamentet. Og så er Bertel Haarder en af initiativtagerne til Folkemødet på Bornholm, som finder sted i Allinge for fjerde gang til juni.

Gennem årene har Bertel Haarder markeret sig som en markant ideolog, en indsigtsfuld samfundsdebattør og et temperamentsfuldt menneske med både lune og selvironi.

»Vores prisvinder brænder for det nationale og nordiske, men har også et stærkt europæisk og internationalt udsyn. Han elsker at ruske op i tingene, lave om, tænke nyt. Han bidrager til sund refleksion, når alt er kørt op i en spids af folk, som har glemt historien,« siger Lisbeth Knudsen.

Den Berlingske Fonds Hæderspris er på 100.000 kroner samt statuetten »Avislæseren« skabt af kunstneren Astrid Søe. Prisen er siden 1975 hvert år er blevet tildelt »en dansker, der inden for politik, erhverv, kultur eller samfund har haft en særlig betydning eller har ydet en særlig indsats«.

Det er Fondens bestyrelse, der beslutter, hvem der skal være hædersprismodtager. Tidligere prismodtagere er blandt andre fhv. bankdirektør Peter Straarup, violinisten Nikolaj Znaider, fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, bestyrelsesformand og direktør Haldor Topsøe, generalsekretær for NATO, fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen, digter og forfatter Benny Andersen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen.

Læs mere om Den Berlingske Fonds priser og tidligere prismodtagere her.