Hadforbrydelser finder sted hele tiden

Over hele landet oplever homoseksuelle at blive chikaneret, men det sker oftere i de små lokalsamfund end i storbyerne, lyder det fra Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Selv om homo-, bi- og transpersoner i Danmark har de samme rettigheder som alle andre, er der fortsat personer landet over, som ikke accepterer denne livsstil og som udsætter dem, hvis seksualitet falder uden for normen, for både fysisk og psykisk vold. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI SUPINSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag kunne du første gang læse historien om en børnefamilie i Mariager, der består af et lesbisk par og deres to børn, som i flere måneder har været udsat for chikane i form af adskillige sedler med kors og budskaber som »I lever i synd - føj« og gammelt madaffald i haven.

Siden da har flere af Amtsavisens læsere givet udtryk for, at de finder det rystende, at den form for diskrimination finder sted i 2014. Nu viser det sig dog, at det langt fra er et enkeltstående tilfælde.

»Der kommer ikke så mange af den type sager ud i offentligheden, men desværre er det ikke en sjælden sag. Over hele landet bor der familier som den i Mariager, der gennem meget lange perioder, og nogle steder dagligt, bliver chikaneret på en måde, der er dybt grænseoverskridende, som det er tilfældet i Mariager,« fortæller Ask Ulrich Petersen, der er talsperson for hadforbrydelser i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT).

Sker især i lokalsamfundene

Ifølge Ask Ulrich Petersen sker denne form for chikane både for mænd, kvinder og for folk, som »ikke definerer sig selv som det ene eller det andet«, der skiller sig ud fra normen, når det kommer til deres seksualitet. Der er dog en tendens til, at det oftere finder sted i de små samfund end i storbyerne:

»Det sker overalt i landet, men det forekommer oftere i mindre lokalsamfund, og der er det også mere personligt, ligesom kvinderne i Mariager har oplevet det. Går du på gaden i København som homo-, bi- eller transseksuel kan du selvfølgelig også opleve tilråb, men du bliver ikke jagtet på samme måde, som det sker i lokalsamfundene,« forklarer han.

Selv om han jævnligt hører om par, der bliver chikaneret på grund af deres seksualitet, er det dog første gang Ask Ulrich Petersen hører om en sag, hvor gerningsmanden har et kristent motiv.

»Typisk har den form for chikane intet budskab. Jeg har eksempelvis talt med en, der fik smurt sin havelåge ind i lort, og en anden, som blev fortalt, at hun ville blive slået ned, hvis hun viste sig et bestemt sted igen. Men i dette tilfælde er der tydeligvis er kristent motiv, og det har jeg ikke hørt om før, selv om det utvivlsomt også er sket for andre,« fortæller han.

Vigtigt at stå frem

At familien i Mariager har valgt at stå frem med sin historie, har Ask Ulrich Petersen kun rosende ord til overs for.

»At stå frem med sådan en historie kan være rigtig hårdt. Både fordi det ikke altid er rart at skulle fortælle resten af landet, at man lever på den måde, men også fordi at det, man er blevet udsat for, både er privat og grænseoverskridende. Derfor synes jeg det er utrolig flot, at familien i Mariager har valgt at gøre det,« siger han og fortsætter:

»Historier som deres er nemlig vigtige at få frem, fordi det er med til at provokere til en debat, som er helt afgørende, hvis vi skal rykke opfattelsen og accepten af homo-, bi- og transseksuelle.«

Ud over at turde fortælle sin historie, mener Ask Ulrich Petersen dog også, at det er vigtigt at gå til politiet med sådanne sager.

»Jeg beder altid ofrene for den slags chikane om at gå til politiet, for det er ulovligt og bør anmeldes. Derudover mener jeg også, at man bør anmelde det på andre medier. Eksempelvis kommer Københavns Kommune snart med en app, man kan bruge over hele landet, hvor man kan anmelde hadforbrydelser og diskrimination, så der til sidst bliver skabt et overblik over, hvor og hvordan den type forbrydelse finder sted,« fortæller han.