Hackere slog til på stor shoppedag

Nogle af Danmarks største netbutikker blev fredag ramt af et hackerangreb. Klokken 10 fredag formiddag var det værste dog overstået, oplyser Dansk Supermarked.

Blandt andet Føtex' hjemmeside er ramt af hackerangreb. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Black Friday skulle have været en festdag for de danske netbutikker.

Men hos Dansk Supermarked, der ejer blandt andet Føtex og Bilka, var der ikke meget at juble over på den store shoppedag.

Butikkerne blev ramt af et stort hackerangreb på en af årets allerstørste handelsdage, hvor butikkerne lokker kunder med tilbud, siger kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked Mads Hvitved Grand.

»Vi er blevet ramt af et såkaldt "cyber-connection"-angreb i løbet af natten, hvor der bliver gjort forsøg på at lukke vores sider.«

»Det sker ved, at man forsøger at overbelaste hjemmesiderne fra en lang stribe servere, der bliver ved med at stå og opdatere siderne.«

Angrebet betød, at hjemmesiderne hos blandt andet Føtex og Bilka periodevis ikke fungerede.

Dansk Supermarked havde alle mand på job til at få siderne op igen, og fredag formiddag kunne Mads Hvitved Grand fortælle, at man anså det værste for at være overstået.

»Hjemmesiderne fungerer, men kan godt kortvarigt gå ned igen. Men vi mener, vi er igennem det værste nu,« siger kommunikationsdirektøren.

Flere danske netbutikker melder om rekordmange tilbudsjægere på deres hjemmesider, oplyser Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH).

Administrerende direktør Niels Ralund glæder sig trods hackerangreb over de tilbagemeldinger, han har fået fra netbutikkerne.

»Man kan mene meget om Black Friday, men i dag er en festdag for netbutikkerne. Det bimler og bamler i netbutikkernes kasser, og rigtig mange kan trods enorm travlhed smile bredt.«

»Det er også dejligt at høre, at kunderne i år bruger flere penge og køber dyrere varer, for det viser, at de har stor tillid til netbutikkerne,« siger han.

Dansk Supermarked er sammen med Coop en af de største aktører inden for dagligvarer i Danmark. Selskabet ejer kæderne Føtex, Bilka, Salling og Netto.

Samlet dækker det over flere end 1500 butikker i Danmark og Nordeuropa med 51.202 ansatte.

Og Dansk Supermarked kan glæde sig over, at wupti.com, som også ejes af Dansk Supermarked, ifølge kædens egne oplysninger lå knap 40 procent over omsætningen i forhold til sidste år.

/ritzau/