Hackere kræver løsepenge fra Bornholms kommune efter angreb

Hackere har låst filer på computere, der tilhører Bornholms Kommune, og kræver nu løsesum for at få dem åbnet.

Mødereferater og lignende er blevet krypteret af hackere, da en medarbejder i Bornholms Kommune er kommet til at trykke på et inficeret link. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden oktober har Bornholms kommunale administration været ramt af over ti hackerangreb. Det oplyser DR P4 Bornholm.

Der er tale om såkaldte ransomware-angreb, hvor filer på kommunens computere bliver låst. Kommunen kan kun få filerne igen ved at betale hackerne eller gendanne filerne fra en backup.

- Vi kan ikke garantere, at vi ikke bliver ramt, men vi arbejder med at få retableret data så hurtigt som muligt, så borgerne kan få den betjening, de kan forvente, siger regionskommunens it-chef, Claus Munk, til P4 Bornholm.

Situationen opstår, når en medarbejder i god tro kommer til at klikke på et link i eksempelvis en e-mail. Klikket åbner for ransomwaret, der låser filerne på computeren, så det kun er hackerne, der har adgang til dem.

Claus Munk forsikrer, at borgernes oplysninger ikke er ramt af hackerangrebet.

- Vi har borgernes data i andre systemer, og de data bliver ikke ramt af denne ransomware. Det er mødereferater og lignende, som krypteres, siger han.

Angrebene mod kommunen er af samme type som forrige uges "WannaCry"-angreb, der blandt andet lagde det britiske sundhedssystem ned, skriver P4 Bornholm.

/ritzau/