Hackere får fængselsstraf efter læk af 91 folketingspolitikeres cpr-numre

Københavns Byret har afsagt dom i sagen mod to mænd, som ifølge anklagen gentagne gange har overtrådt den såkaldte hackerparagraf.

Billedet viser en del af ledningsnettet ved et af de fysiske trafikknudepunkter i den danske del af internettet, den såkaldte DIX eller Danish Internet eXchangepoint. Arkivfoto: Simon Læssøe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To danske hackere idømmes hver tre måneders ubetinget fængsel efter blandt andet at have lækket cpr-numre på 91 folketingspolitikere.

Det fremgår af en netop afsagt dom ved Københavns Byret.

Den ene, en 23-årig mand, straffes med fængsel i et år og seks måneder, hvoraf størstedelen gøres betinget med en prøvetid på to år. Den 23-årige skal tre måneder i fængsel og aftjene 200 timers samfundstjeneste.

Den anden, en 32-årig mand, er idømt ni måneders fængsel, hvoraf de seks er betinget med en prøveperiode på to år.

Den 32-årige straffes således også med tre måneders ubetinget fængsel, som skal fratrækkes de tre uger, han tidligere har siddet varetægtsfængslet. Han skal ifølge dommen også aftjene 120 timers samfundstjeneste.

De to mænd skal derudover også betale sagens omkostninger.

91 politikere og et tip fra FBI

​De to mænd på henholdsvis 23 og 32 år stod tiltalt for flere overtrædelser af den såkaldte hackerparagraf for »uberettiget« at skaffe sig adgang til oplysninger eller at have forsøgt at gøre det fra en lang række ikke nærmere specificerede hjemmesider.

Herunder også et forhold om, at de ifølge anklagen har hacket sig ind i SFs IT-system og derigennem stjålet oplysninger om partiets medlemmer.

Ifølge anklagemyndighedens påstand var det derudover de to mænd, som i fællesskab stod bag lækket af 91 folketingspolitikeres cpr-numre i juni 2014.

I en meddelelse bekendtgjorde gerningsmændene bag cpr-lækket, at der var tale om en hævnaktion, fordi Folketinget tidligere på året havde vedtaget den omstridte lov om Center for Cybersikkerhed.

Af beviser mod de to mænd har anklagemyndigheden under retssagen fremlagt dele af chatlogs og et tidligt udkast til den meddelelse, gerningsmændene sendte ud.

Derudover har anklageren lagt vægt på, at især den ene af de tiltalte flere hundrede gange har søgt efter sårbarheder på en lang række hjemmesider.

De tiltaltes forsvarere bemærker til det, at de to mænd hver især tjener penge på at opdage sikkerhedsbrister hos firmaer, som ikke har været klar over, at de har været sårbare overfor hackerangreb.

Og at det ifølge forsvarsadvokaterne ikke beviser deres skyld, at politiet har fundet et udkast til meddelelsen, fordi det kan være havnet på den mistænktes computer på flere måder.

Begge de to mænd har afgivet forklaring om deres personlige forhold i retten, men har afvist at svare på spørgsmål fra anklgeren i sagen.

Under restssagen er det kommet frem, at det var det amerikanske forbundspoliti, FBI, som sendte dansk politi på sporet af de to mænd.

Der er navneforbud i sagen.