Hackerangreb er »et angreb på det demokratiske system«

Københavns Politi har rejst tiltale mod fire personer for et omfattende hackerangreb på blandt andre 3F i 2012. Senioranklageren ser med stor alvor på sagen.

ARKIVFOTO. 1.maj hos 3F i Holstebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Fire personer er blevet tiltalt for et omfattende hackerangreb på blandt andet 3Fs arbejdsløshedskasse tilbage i 2012. Angrebet forhindrede 30.000 ledige i at søge om dagpenge i tre-fire døgn.

Og netop fordi de fire hackere fratog de 30.000 personer muligheden for at søge om arbejdsløshedsunderstøttelse, ser politiet med særlig stor alvor på sagen, fortæller senioranklager Ebbe Arentoft fra Advokatur City ved Københavns Politi.

»Det er jo et angreb på hele vores samfundsliv. Arbejdsløshedskassen udfylder en samfundsfunktion, som den er tillagt i lovgivningen, og det er meget alvorligt, at det har haft konsekvenser for 30.000 mennesker, der ikke kunne søge om dagpenge i det tidsrum, hvor angrebene stod på,« siger han.

De fire tiltalte står ifølge politiet bag et såkaldt DoS-angreb på hjemmesiderne hos 3F, LO, HK og Socialdemokraterne. Hackerne har tilknytning til gruppen Anonymous, og de lagde i en periode i sommeren 2012 organisationernes hjemmesider ned ved at sende adskillige forespørgsler til dem, indtil de brød sammen.

»Det er rimelig alvorligt, at en lang række af vores organisationer af blandt andet politisk karakter bliver nedlagt. Det er et angreb på det demokratiske system, vil jeg mene. Og det er lidt paradoksalt, for Anonymous giver udtryk for, at de går ind for ytringsfrihed, men så lammer de en lang række organisationer, der bliver afskåret fra at fremsætte deres synspunkter på deres hjemmesider,« siger Ebbe Arentoft.

Fordi angrebet gik ud over de 30.000 3Fere, er de fire personer tiltalt for at have overtrådt straffelovens paragraf 193, der dækker over omfattende forstyrrelse i driften af blandt andet informationssystemer. Det straffes med bøde eller fængsel på op til seks år.

Ebbe Arentoft fortæller, at anklagemyndigheden er af den opfattelse, at angrebet udspringer af konflikten mellem 3F og Restaurant Vejlegården i Vejle, der stod på i sommeren 2012. I en video på YouTube, som Anonymous offentliggjorde kort efter angrebet, lød det blandt andet:

»3F skal smage deres egen medicin. Mennekser lever lige og frie. Derfor kan 3F ikke tvinge nogen til at være medlem af fagforbundet.«

Københavns Politi fandt frem til de fire personer via chatlogs, som det fik adgang til via revisionsfirmaet Deloitte.

»De fire personer brugte nogle »nicknames« i de her chats og skrev aldrig, hvad de hed. Men de var uforsigtige og fremsatte oplysninger, der kunne lede politiet på sporet af dem, selv om de ikke oplyste deres navne,« siger Ebbe Arentoft.

Den ene af de fire er desuden tiltalt for i adskillige tilfælde at have forsøgt at skaffe sig adgang til databaserne hos en række offentlige institutioner - herunder CPR-registeret og flere ministerier.