Hårdere tone over for de arbejdsløse

Tonen over for de arbejdsløse er i medierne blevet mere negativ, viser en ny analyse fra tænketanken Cevea.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens det i 1993 var omkring syv procent af den samlede omtale af de arbejdsløse i medierne, der fremstillede ledighed som noget selvforskyldt, så er tallet steget til omkring 20 procent i år og sidste år. Det viser en ny analyse fra centrum-venstre tænketanken Cevea, skriver Jyllands-Posten.

Ceveas analyse bygger på en gennemgang af mere end 1.000 nyheds- og debatartikler fra henholdsvis 1993, 2003 og 2013/14. Og tænketanken konkluderer, at tonen over for de arbejdsløse i medierne er præget af en tiltagende tendens til at fremstille arbejdsløshed som noget, der er de lediges egen skyld og eget ansvar.

Samtidig viser analysen ifølge Jyllands-Posten, at mens 89 procent af artiklerne fra 1990erne omtalte arbejdsløshed som et strukturelt og samfundsøkonomisk problem, så var det kun tilfældet i 65 procent af artiklerne fra sidste år og i år.

Udviklingen er problematisk for både samfundet og de arbejdsløse, mener analysechef Jens Jonatan Steen fra Cevea.

»Der er sket et ideologisk skred i samfundet. Højrefløjen har haft held til at ændre på opfattelsen af arbejdsløsheden fra at være noget strukturelt eller konjunkturbestemt til at være et problem, der er de lediges egen skyld. Det rammer de ledige hårdt på deres selvværd, ligesom man flytter fokus væk fra, at ledighed er et problem, som bør bekæmpes med en kollektiv indsats,« siger Jens Jonatan Steen til Jyllands-Posten.

Formanden for A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk, appellerer til, at politikere og debattører holder op med at sige, at arbejdsløshed er de lediges egen skyld, da det ifølge ham flytter omdrejningspunktet i bekæmpelsen af ledigheden.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos mener ifølge Jyllands-Posten derimod, at det er relevant at fokusere på, at der i nogle tilfælde er et svagt incitament til at tage et job.