Haarder kritiserer lærebøger

For mange lærebøger er tendensiøse, mener undervisningsministeren.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) kritiserer i skarpe vendinger flere bøger, der bruges til undervisning på landets folkeskoler og gymnasier, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Lærebogsforfattere bør ikke fremføre deres personlige meninger i skolebøger, og det er tilfældet i flere af de konkrete eksempler, som er blevet fremhævet, mener ministeren.

»Lærebogsforfattere bør under ingen omstændigheder agitere for deres egne meninger. Det er emnet og faget, der bør være i centrum, ellers forrådes tilliden mellem lærer og elev og mellem skole og hjem,« siger Haarder.

Undervisningsministeren har forholdt sig til citater og passager fra seks forskellige bøger.

I en bog til gymnasieelever fra Forlaget Columbus beskrives amerikansk politik som »en besynderlig kombination af påvirkninger fra det religiøse højre«, mens Dansk Folkeparti i en anden af forlagets bøger beskrives således:

»Dansk Folkeparti har i sin korte historie især fundet en platform i dansk politik på indvandrerspørgsmålet og en nationalistisk profil, der kan appellere til de danskere, der søger tilflugt i drømmen om det nationale fællesskab omkring den svalende Tuborg i kolonihavehuset.«

Ifølge Bertel Haarder »giver det ikke tillid til, at den pågældende forfatter er i stand til at give en redelig og objektiv fremstilling«.Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten