Haarder bidrager til DR-kritik

DR bliver igen udsat for skarp kritik fra en af regeringens topministre. »Venstredrejningen er notorisk,« siger integrationsminister Bertel Haarder om radioens P1. Radiochef afviser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Radios P1 er så venstreorienteret i sin dækning, at det ødelægger sagligheden og i stedet fungerer som talerør for venstrefløjens synspunkter.

Det mener integrationsminister Bertel Haarder (V), der dermed går skarpt ind i de seneste ugers kulturkamp og debat om den politiske linie på DR. Den ideologiske Venstre-minister omtaler radioens P1 som en »snakkeflade« for særlige organisationer og personer på venstrefløjen.

»Venstredrejningen er notorisk. Der er tendenser i radiojournalistikken, som jeg synes monopolinstitutionen skal ændre. Radioens program 1 er en monopolinstituion, der har hele dagen som snakkeflade. Radioen burde stille højere krav til professionalisme,« siger Bertel Haarder.

Den tidligere undervisningsminister nævner, at radioens P1 blandt andet stiller uanede mængder af sendefladen til rådighed for Danmarks Lærerforening og foreningens anklager om pengemangel på skoleområdet. Og det sker i strid med sandheden, forklarer ministeren:

»Sammenlignet med andre lande får folkeskolen flere penge pr. elev end noget andet land. Det giver ingen mening at søge problemers årsag i ressourceforbruget. Som monopolinstitution med public service-forpligtelse burde DR forske i problemernes oprindelse. Men i stedet fungerer DR som mikrofonholder for organiserede særinteresser.«

Bertel Haarder nævner også dækningen af Irak-krigen, som tidligere er blevet nævnt i blandt andet kulturminister Brian Mikkelsens (K) kritik af »anti-amerikanisme« i Danmarks Radio. Ifølge integrationsministeren har DR - og særligt P1 - kørt en meget ensidig dækning af krigen.

»Vi kan vist alle huske opspillet til Irak-krigen, hvor der ikke var ende på de spådomme om krigen, der alle har vist sig at være forkerte. En radiostation skal være kritisk, men når det vedrører USA, så er der fri bane for motivfortolkninger og sommetider mistænkeliggørelser.«

»Rød sekt«
Kritikken fra Bertel Haarder bliver støttet af Venstres politiske ordfører Jens Rohde, der direkte omtaler P1 som »en rød sekt«. Også han opfordrer DR til at være mere professionel og pluralistisk:

»Der er en lang række eksempler på den politiske tendens i radioens P1. Der er tale om en rød sekt, der sidder der, og det er et udtryk, jeg ikke selv har opfundet. Det har jeg nemlig fra radioen selv. Jeg er ligeglad, om det er ensighed, som er rød, sort eller grøn. Man skal ikke have statsbetaling for at fremsige sine egne og venners synspunkter,« siger Jens Rohde, der også er Venstres medieordfører.

På DR afviser radiodirektør Leif Lønsmann størstedelen af kritikken fra de to fremtrædende Venstre-personer. Han anerkender dog, at DR skal »forbedre håndværket« i den journalistiske dækning, hvor begge sider af en sag får taletid, så alle nuancer er med.

»Mange af de ting, vi kritiseres for, bunder i, at man uagtet sine egne personlige holdninger kunne have udøvet et bedre håndværk. For det hører jo med til håndværket ikke at lade sine egne holdninger udgøre det journalistiske filter. Jeg synes, vi skal skærpe professionalismen, bestandigt søge efter det modsatte synspunkt, men han gør kanalen uret i forhold til den udvikling, der er sket de sidste fem år. Vi har bestandigt bestræbt os på at få større mangfoldighed og åbenhed. Der er hver dag tre timers P1 morgen, hvor alle mulige synspunkter kommer til orde, også kritiske over for Danmarks Radio. Kritikken er anakronistisk,« siger radiodirektøren.