Hårde straffe til to af de tre tiltalte for trippel‑ drabet på Frederiksberg

Tre mænd med tilknytning til rockergruppen Bandidos blev tirsdag idømt hårde straffe på op til livstid for likvideringen i november 2015 af tre mænd fra grupperingen »Holdet« . De tre mænd blev dræbt, mens de sov i en lejlighed på Frederiksberg. Siden drabene har der været ro på mellem grupperne, vurderer politiet.

Venner og familie til den dræbte 24-årige Mike Vinther lagde i går blomster på adressen på Frederiksberg, hvor likvideringerne fandt sted. Foto: Nels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Tirsdag faldt dommen i en af de mest brutale likvideringssager i nyere dansk retshistorie.

Tre mænd med tilknytning til rockerklubben Bandidos blev idømt hårde straffe for drab og medvirken til drab på tre mænd fra den bande, som politiet kalder Vanløse-grupperingen, men som selv kalder sig for »Holdet«. I ly af natten blev de tre mænd dræbt af flere skud i en lejlighed på Frederiksberg i november 2015.

Den hårdeste straf fik den 34-årige Bandidos-rocker Ian Ramm Hansen, der blev kendt skyldig i de tre drab. Han blev idømt fængsel på livstid. Dermed lægger Retten på Frederiksberg sig op af den straf, som anklagemyndigheden havde krævet, mens hans forsvarer, Berit Ernst, argumenterede for en straf på 16 år.

Nævningetinget lagde ved Retten på Frederiksberg i dommen vægt på, at Ian Ramm Hansen var den sidste, som var i besiddelse af det skydevåben, politiet mener blev brugt til likvideringerne. Den 34-årige var på gerningstidspunktet såkaldt »sergent of arms« – dét, som også omtales som krigsminister hos Bandidos.

Hans svoger, 27-årige JØ, blev kendt skyldig i medvirken til at fremskaffe det ene våben brugt i lejligheden, men ikke for medvirken til drab. Han blev idømt en straf på et år og ti måneders fængsel.

Den tredje tiltalte, 25-årige Benyamin Rahimi, blev kendt skyldig i medvirken til drab, men frifundet for at være en af de gerningsmænd, som affyrede de dræbende skud. Det var ham, der udpegede, hvor de nu dræbte persone, befandt sig. Han blev idømt ti års fængsel og slipper dermed for den forvaringsdom, som Retslægerådet har anbefalet.

De tre dømte, der alle har kortere straffe bag sig, modtog dommene i stilhed, mens flere pårørende brød sammen i gråd og måtte forlade retssalen, allerede inden straffen var udmålt.

Foruden de tre dømte har en tidligere krigsminister for Bandidos i Holbæk været sigtet i sagen. Han begik i sommer selvmord i sin celle under varetægtsfængslingen.

Flerårig konflikt mellem bander

Den brutale likvidering var kulminationen på en konflikt, der i en årrække har hersket mellem »Holdet« og en fraktion af Bandidos.

I september 2012 blev Ian Ramm Hansens lillebror dræbt af personer fra »Holdet« med et enkelt knivstik på åben gade i Vanløse. To mænd fra »Holdet« afsoner fortsat for mordet – en af dem er en af de andre tiltalte, Benyamin Rahimis, bror.

Siden har der været flere episoder. Blandt andet blev den Bandidos-rocker, der begik selvmord i sin celle, stukket flere gange med kniv af personer fra Vanløse-holdet, og også den tiltalte Benyamin Rahimi fik kort inden likvideringen på Frederiksberg tæsk af personer fra grupperingen, identisk med de tre der siden blev likvideret.

Med det bagtæppe og tæskene i frisk erindring kontaktede Benyamin Rahimi umiddelbart efter voldsepisoden den nu afdøde Bandidos-rocker fra Holbæk for at planlægge en hævn. Benyamin Rahimi har i retten fortalt, at han forestillede sig tæsk – ikke drab. Han fortalte også, at han gerne selv ville have været med i hævnaktionen, men fik at vide, at Ian Ramm Hansen havde »en hård gruppe«, som tog sig af sagen.

Anklager Jakob Buch-Jepsen har under retsmøderne betegnet drabene som »de mest bestialske i nyere tid«. En påstand der ikke siger så lidt efter et år, hvor et andet voldsomt drab også har tiltrukket sig massiv opmærksomhed. I september blev et lig fundet parteret og anbragt i Ikea-poser i en skov i Albertslund. Drabet menes at være et internt opgør i rockerklubben Saturdarah.

Ikke optræk til ny konflikt

Likvideringen af de tre mænd, 19-årige Philip Rasmussen, 23-årige Suhaib Jaffar og 24-årige Mike Vinther, fandt sted i en lejlighed på Christian Paulsens Vej på Frederiksberg omkring kl. 3.40 natten til 11. november 2015.

To af ofrene blev dræbt af revolverskud mod siden af hovedet, mens den tredje blev skudt i panden på klos hold. Desuden er to af ofrene skudt med et haglgevær.

I dagene efter likvideringerne observerede politiet, hvordan aktivitetsniveauet steg markant for medlemmerne af »Holdet«, angiveligt fordi endnu en hævnaktion var under opsejling. På det tidspunkt bestod gruppen af omkring 20 personer med samlet over flere hundrede lovbrud på CVet.

Flere af medlemmerne begyndte at anskaffe sig våben, og det fik politiet til at gribe ind. 16 personer, som alle har mere eller mindre tilknytning til grupperingen, blev anholdt og flere blev senere dømt for salg og besiddelse af fire skydevåben.

Siden trippeldrabet har flere bander og rockerklubber haft vokseværk, og der blev på landsplan registreret væsentligt flere banderelaterede skyderier i 2016 sammenlignet med tidligere år. Et eskaleret konfliktniveau, der ifølge politiets teori både bunder i en kamp om det lukrative hashmarked, men også i personcentrerede konflikter.

Der er dog ikke tegn på, at konflikten mellem »Holdet« og fraktioner fra Bandidos er eskaleret siden slutningen af 2015.

»Vi har ikke set tegn på, at der har været en konflikt siden trippeldrabet, og det er heller ikke noget, vi har hørt om, men vi er selvfølgelig hele tiden opmærksomme på miljøet,« siger vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, Torben Svarrer, til Berlingske.

Ian Ramm Hansen og Benyamin Rahimi ankede deres domme på stedet.