Hårde høvl til Sundhedsstyrelsen får tilliden til sundhedsvæsnet til at vakle

Markant international kritik af Sundhedsstyrelsen får politikere til at udtrykke mistillid og kræve konsekvenser for de ansvarlige i styrelsen.

I sin tid som sundhedsminister bestilte Astrid Krag (S) den kulegravning af Sundhedsstyrelsen, som nu modtager international kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker både bekymring og skarp kritik på Christiansborg, at en international ekspert har rettet skarp kritik af Sundhedsstyrelsen. I en rapport, der blev offentliggjort onsdag, retter en international ekspertgruppe en markant kritik af en af Sundhedsstyrelsens kerneopgaver - det tilsyn som skal sikre, at danskerne ikke fejlmedicineres, fejlbehandles eller får en forkert diagnose. Der er på hele 52 punkter behov for forbedringer i styrelsen, konkluderer den internationale gruppe eksperter, som Sundhedsministeriet har bestilt til at kulegrave Sundhedsstyrelsen. Og det vækker bekymring og kritik blandt flere af Folketingets partier:

»Det er voldsomt, at der er så mange kritikpunkter, og vi kan jo se, at på nogle områder har det simpelthen sejlet i flere år,« siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

Hun mener, at sagen bør føre til personalemæssige ændringer i Sundhedsstyrelsen. Styrelsens administrerende direktør, Else Smith, siger til Berlingske, at hun har tiltro til, at styrelsen kan løse de problemer, der peges på i rapporten. Men det tvivler man på i Dansk Folkeparti.

»Jeg tror ikke, at Sundhedsstyrelsen magter denne opgave. Jeg synes, det er lidt underligt, at man har en organisation, der i mange år har arbejdet forkert og fået lov til at køre sit eget løb, og så sætter man den til at lave en ny handlingsplan,« siger Liselott Blixt med henvisning til, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har bedt Sundhedsstyrelsen om at fremlægge en handlingsplan for, hvordan de 52 anbefalinger skal implementeres inden udgangen af september.


Også hos de Konservative er man skeptisk.

»Jeg er altid bekymret, når en kontrolfunktion skal kontrollere sig selv, og derfor havde jeg håbet, at man havde bredt det lidt mere ud fra ministeriets side og eventuelt også havde inddraget nogle eksterne partnere,« siger sundhedsordfører Mai Mercado (K).

I Venstre er man derimod godt tilfreds med, at sundhedsministeren har bedt om en handlingsplan fra Sundhedsstyrelsen.

»Og vi vil selvfølgelig holde skarpt øje med, at der bliver fulgt op på det her,« understreger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Et markant kritikpunkt i rapporten er, at Sundhedsstyrelsens centrale enhed i København ikke samarbejder godt nok med de embedslæger rundtom i landet, som konkret skal udføre tilsynene for styrelsen. Det har fået sundhedsministeren til at varsle, at embedslægesystemet skal moderniseres. Men det er ikke nok, mener Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix:

»Sundhedsministeren har været ude at sige, at embedslægeinstitutionen skal forbedres. Men hvis det skal forbedres, skal man også se på selve styrelsen, det vil være for let, hvis det kun er embedslægerne, der skal rettes op på. Der er behov for en kulturændring i styrelsen. Vi skal have en proaktiv Sundhedsstyrelse, som fanger sagerne, inden de opstår. I dag er det opbygget reaktivt, men man skal i det mindste reagere på konkrete advarsler, når de kommer ind, « siger Stine Brix.

Kulegravningen af Sundhedsstyrelsen blev bestilt af tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S) for et år siden. Det skete blandt andet som konsekvens af Berlingskes artikler om mødre, der havde født hjerneskadede eller døde børn, efter at deres fødsel blev sat i gang med fødselspræparatet Misoprostol.