Hård kritik af udvisninger

Torturstaters "diplomatiske garantier" mod mishandling af udviste er ikke nok, siger Amnesty. Og Indiens garantier om at behandle Niels Holck godt er intet værd.

Foto: Keld Navntoft. Til gengæld for en række diplomatiske  garantier vil Justitsministeriet udlevere Niels Holck til retsforfølgelse i Indien i forbindelse med en sag om nedkastning af våben.
Læs mere
Fold sammen

Danmark får nu på puklen i ny rapport om vestlige landes udvisninger af udlændinge til torturstater.

Rapporten er udarbejdet af den internationale menneskerettighedsorganisation, Amnesty International, der har afsat adskillige sider til kritikken af Danmark.

Kritikken skyldes, at den danske regering lader en dør stå åben for udvisning af herboende udlændinge ved hjælp af de omstridte, såkaldte diplomatiske forsikringer.

Foruroligende

Det er aftaler mellem en vestlig regering og myndighederne i et land berygtet for at anvende tortur. Aftalen indebærer – på papiret – at torturstaten lover ikke at torturere eller mishandle den udlænding, som den vestlige regering vil af med.

- Det er dybt foruroligende, skriver Amnesty International i rapporten.

- Amnesty International er stærkt bekymret for, at den danske regering vil give sin officielle godkendelse til brugen af diplomatiske forsikringer mod tortur. Især fordi den danske regering ser sig selv som bannerfører i kampen mod tortur, skulle den danske regering udvise lederskab og føre en politik, der forebygger og giver maksimal beskyttelse til personer, der risikerer tortur, hedder det i rapporten fra Amnesty International.

Gult lys fra udvalg

Flere lande i Europa har sendt såkaldte terrormistænkte udlændinge tilbage til lande, der oprindeligt kommer fra. Oftest er der tale om lande i Mellemøsten, hvor regimerne er berygtet for at anvende tortur.

Men Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i en stribe sager – senest i april 2010 - sagt klokkeklart nej til at bruge diplomatiske garantier. Der er flere eksempler på udviste, der er blevet mishandles trods en diplomatisk garanti fra modtagerlandet.

Lene Espersen sagde ok

Herhjemme var det daværende justitsminister, Lene Espersen, der tilbage i 2008 åbnede for muligheden af at bruge de diplomatiske forsikringer. Det skete i lyset af sager om de to herboende tunesere, der blev administrativt udvist i sagen om mordtruslerne mod Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

Efterfølgende har et juridisk ekspertudvalg under Justitsministeriet forsigtigt og med visse forbehold sagt god for brugen af de omstridte forsikringer.

Dansker udleveres til Indien

Kritikken af Danmark fra Amnesty International falder sammen med, at den danske regering fredag i sidste uge besluttede, at den 48-årige dansker, Niels Holck, kan udleveres til Indien. Her skal han retsforfølges, fordi han for 15 år siden forsøgte at bevæbne lokale oprørere med våben.

Udleveringen sker, fordi den danske regering efter et årelangt diplomatisk tovtrækkeri har fået Indien til at garantere, at Niels Holck ikke får dødsstraf, ikke mishandles og i øvrigt kan afsone en ventet fængselsstraf i Danmark.

Garanti intet værd

Alligevel er Amnesty International stærk kritisk over for udleveringen af Niels Holck.

- De garantier, Danmark har fået, er intet værd. Alene det, at den danske regering er nødt til få Indien til at garantere noget helt basalt, er meget ildevarslende. Og regeringen ved udmærket, at der er udbredt tortur i de indiske fængsler, at forholdene i fængslerne er forfærdelige, at korruptionen er omfattende, og retssystemet ikke altid er retfærdigt, siger generalsekretæren i den danske afdeling af Amnesty International, Lars Normann Jørgensen til berlingske.dk.

Han understreger, at Indien ikke har endeligt tiltrådt – ratificeret FNs Torturkonvention, og at landets myndigheder ikke vil give adgang til FN torturrapportør, Manfred Nowak.

- Alene af den grund bør Danmark undlade at udlevere Niels Holck til Indien, fastslår Amnesty International.