Hård kritik af politiets indsats mod højreekstremist

Politiet fandt i januar kemikalier og bombemanualer hos dansk ekstremist, der siden er rejst til våbentræning i Rusland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens politiet i kølvandet på tragedien i Norge har forsikret om, at det har styr på den yderste danske højrefløj, sættes der nu spørgsmålstegn ved deres indsats. Nordsjællands Politi bliver beskyldt for at »sylte« en af de senere års største sager om højreekstremisme.

Det drejer sig om talsmanden for Danmarks Nationale Front, Lars Agerbak, der i januar blev varetægtsfængslet i tre uger, efter politiet havde fundet kemikalier og bombemanualer i hans kælder i Hørsholm. Siden har Agerbaks advokat Peter Hjørne intet hørt.

»Jeg har spurgt politiet, hvad der sker? De har ikke lavet noget anklageskrift. Der er intet sket. Ingen dynamik i efterforskningen og med det, som er sket i Norge, så forstår man det slet ikke,« siger Hjørne.

Mest trofaste ven

I stedet er Lars Agerbak forsvundet til Rusland, hvor han sammen med sine venner i Danmarks Nationale Front er blevet kamptrænet med bl.a. tunge våben af gruppen Slavisk Union, der er forbudt i Rusland. Højreekstreme grupper i Rusland har taget ansvar for mord på advokater, dommere, journalister, politifolk og videofilmet halshugninger af indvandrere. Gruppen kalder Lars Agerbak »den mest trofaste ven af den Slaviske Union i Europa«.

Efter terroraktionen i Oslo har Slavisk Union udnævnt Anders Behring Breivik til »Norges hvide helt.«

Hos Nordsjællands Politi siger anklager Henrik Blichmann, at de gør, hvad der er muligt:

»Det er en stor sag med meget efterforskning. Den er nu afsluttet, og så håber jeg, at den juridiske vurdering kan være færdig i august. Mere kan jeg ikke sige,« siger han.

Kamptræning bekymrer

Den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen har set film og billeder fra Agerbaks træning i Rusland og er stærkt bekymret over forbindelsen:

»Jeg må erkende, at det i min optik ligner kamptræning. I visse situationer kan det komme så vidt, at ord ikke længere er nok. Så vil man bruge sin indsigt i kamptræning til noget andet. Det er i sig selv særdeles bekymrende.«

Også den konservative retsordfører Tom Behnke undrer sig over politiet.

»Jeg er overrasket over, at man ikke er færdig med den sag, i lyset af hvor alvorlig den er. Nu vil jeg høre justitsministeren, hvad der er op og ned i denne sag.«

Justitsminister Lars Barfoed (K) vil ikke kommentere sagen men afventer afgørelsen fra Nordsjællands Politi.

Video fra YouTube: Lars Agerbak får skudtræning i russisk skov