Hård kritik af kommunalt tilsyn

Ansvaret for, at de to Tønder-døtre har det godt, ligger mellem to sønderjyske kommuner. Ingen af dem reagerede på klager over opholdsstedet. Nu kommer der politisk fokus på tilsynet.

Det kommunale tilsyn med private opholdssteder for børn og unge er stærkt kritisabelt, mener både eksperter og politikere, på baggrund af det tilsyneladende løselige tilsyn med opholdsstedet for de to misbrugte døtre fra Tønder-sagen.

Kommunernes manglende tilsyn betyder, at de i princippet ikke er klar over, hvordan anbragte børn på de socialpædagogiske institutioner har det.

Som reglerne er i dag, skal kommuner føre tilsyn med de institutioner, der er beliggende inden for kommunegrænsen. Samtidig skal de føre tilsyn med de børn, de selv har anbragt. Det betyder, at Haderslev Kommune i Tønder-sagen er ansvarlig for den institution, som de to piger bor på. Tønder Kommuner er derimod ansvarlig for tilsynet med pigerne.

Problemer i hele landet
Og det er stærkt kritisabelt, mener Karin Kildedal, der er lektor på Aalborg Universitet og tidligere socialpædagog.

»Det vigtigste i sådan en situation er at tage vare på børnene, og derfor er det kommunernes pligt at føre tilsyn med institutioner og børn. Det er den eneste måde, man kan sikre sig, at institutionen fungerer, og barnet trives,« siger Karin Kildedal.

Direktør for Landsforeningen af Opholdssteder (LOS) Geert Jørgensen kan fortælle, at det langtfra alene er Haderslev og Tønder kommuner, der ikke lever op til deres tilsynsforpligtelse, som ifølge lovgivningen på området er et minimumskrav på et årligt besøg.

På foreningens hjemmeside har en undersøgelse vist at 27,6 procent af de næsten 130 deltagende institutioner ikke har haft et eneste besøg i år. Samme andel har haft et enkelt besøg.

»Over halvdelen af institutionerne har altså en tilsynskommune, der slet ikke eller kun lige lever op til lovgivningen. Og sådan må det nødvendigvis være, når man laver loven efter et minimumskrav,« siger Geert Jørgensen, der gerne så, at kommunerne blev påtvunget at lave individuelle handleplaner i stedet.

Kommunernes dårlige tilsyn har bragt sagen til Folketinget, hvor flere politikere opfordrer til handling. De Konservative kræver nu en undersøgelse af kommunernes tilsyn. Det bakker Özlem Sara Cekic, socialordfører i SF, op om.

»Ekstra alvorligt«
»Kommunerne har myndighedsansvaret for alle anbragte børn efter kommunalreformen. Derfor har jeg i dag bedt velfærdsministeren give en redegørelse for om Tønder og Haderslev kommuner har levet op til deres tilsynsforpligtelser i den konkrete sag fra Tønder,« siger Özlem Sara Cekic.

På opfordring fra Karen Jespersen (V) går Ankestyrelsen nu ind i sagen om søstrene fra Tønder-sagen.

»En enkelt henvendelse er nok til, at man skal reagere, men når der er flere, der siger det samme, er det ekstra alvorligt. Det er meget betryggende at Ankestyrelsen går ind i sagen,« siger Karen Jespersen.