Håndkøbsudsalg sjusker mest med håndkøbsmedicinen

Når håndkøbsudsalget i en butik er styret fra et apotek, går det dårligere med at overholde reglerne end i butikker, som selv har tilladelse til at sælge håndkøbsmedicin.

Det kan være bekvemt at tage en pakke hovedpinepiller med, når man alligevel er hos købmanden, men køber man håndkøbsmedicin andre steder end på apoteket, er der en øget risiko for, at medicinen er for gammel, viser Sundhedsstyrelsens kontrol af salgsstederne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du går ind i en butik og køber en pakke håndskøbsmedicin mod hovedpinen, høfeberen, halsondet, allergien, hosten eller rygetrangen, er der rundt regnet syv procents risiko for, at butikken har for gamle lægemidler stående på hylden.

Sundhedsstyrelsens kontrol af salgsteder for håndkøbsmedicin endte i 2013 med politianmeldelse i syv procent af tilfældene, næsten alle pga. gamle lægemidler.

»Det er ikke i orden at sælge gammel medicin, og det er meget alvorligt at blive anmeldt til politiet. Nogle af afvigelserne er dog meget små og kan håndteres af butikkerne selv,« siger Anne Marie Vangsted, enhedschef for lægemiddelkontrol og inspektion i Sundhedsstyrelsen.

Under halvdelen af kontrolbesøgene førte til en helt ren rapport uden afvigelser. Værst står det til med apotekernes håndkøbsudsalg, hvor en butik har indgået aftale med et apotek om at sælge den tilladte håndkøbsmedicin og eventuelt udlevere andre lægemidler fra apoteket. Kun 12,8 pct. af de stikprøvekontrollerede håndskøbsudsalg under apotekeransvar overholder alle regler til fulde. Detailhandelsbutikker med selvstændig tilladelse til at sælge håndkøbsmedicin klarer sig lidt bedre, her får 37,2 pct. af butikkerne en ren kontrolrapport.

Der er meget små ændringer i 2013-tallene i forhold til de foregående år, hvor apotekerne også har klaret sig dårligst i kontrollerne. Så dårligt at sundhedsministeren i 2011 gav apotekerne besked på at stramme op. Forskellen mellem apotekernes håndkøbsudsalg og detailbutikkerne er da også blevet lidt mindre de senere år.

»For apotekernes håndkøbsudsalg er det meget små tal at konkludere på, men det er vores fornemmelse, at der er en generel forbedring. Men man skulle egentlig forvente endnu færre fejl hos håndkøbsudsalgene, som får kontrolbesøg af apotekeren hvert halve år. Vores kontrol er risikobaseret, og der kan derfor gå flere år imellem at vi aflægger besøg hos en detailvirksomhed med egen tilladelse,« siger Anne Marie Vangsted.

For at nedbringe antallet af fejl med håndkøbsmedicin har Sundhedsstyrelsen og detailhandelen udviklet et e-læringsprogram til butiksansatte om korrekt udlevering og opbevaring af håndkøbsmedicinen.

»Der er ikke faguddannet personale i et håndkøbsudsalg, og købmændene skal selv kunne håndtere medicinen korrekt. Læren af den her rapport er vel, at medicin skal sælges på apoteket,« siger Birthe Søndergaard, sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, som bruger Sundhedsstyrelsens data til at forbedre håndkøbsudsalgene. Foreningen indsamler ikke selv oplysninger fra apotekerne om deres halvårlige kontrolbesøg.

.

»Det er jo selvstændige erhvervsdrivende, som selv har ansvaret. Men det er min fornemmelse af, at det højst sker en til fem gange om året, at kontrollen fører til, at apotekeren opsiger en aftale med en butik om håndkøbsudsalg,« siger Birthe Søndergaard.

Lægemidler kan miste effekten

Der er ingen udsigter til, at apotekerne helt opsiger alle aftalerne om håndkøbsudsalg for kun at sælge medicin på apoteket.

»Det er af hensyn til forsyningssikker-heden i tyndt befolkede områder uden eget apotek. De skal også have adgang til medicin,» siger Birthe Søndergaard.

Der vil i reglen ikke være en større risiko ved at håndkøbsmedicin bliver lidt for gammel. Risikoen er, at man bare bliver ved med at have ondt i hovedet eller halsen, klø, hoste eller have rygetrang. »Typisk mister lægemidlet gradvist effekten. Nogle af midlerne kan nedbrydes til stoffer, som ikke er gode at få, men det sker over lang tid. Når der fx er fem års holdbarhed, sker det ikke fra dag til dag. Men det er selvfølgelig ikke acceptabelt at købe medicin, der er udløbet. Det skal kasseres,« siger Birthe Søndergaard.