Håb og skepsis: Kan Thyra Frank blive en stærk ældreminister?

Den nye ældreminister ved en masse om plejehjem, som også får tilført en masse penge. Men der er tvivl om, hvorvidt hun er i stand til at få gennemført de hårdt tiltrængte forbedringer.

Thyra Frank bliver ny ældreminister på et tidspunkt, hvor der afsættes masser af penge til forbedringer på plejehjemmene.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har et stort hjerte, som banker vamt for ældre mennesker. Hun har også en mere indgående viden end nogen anden politiker i landet om, hvordan man driver et plejehjem, så beboerne bliver glade og tilfredse.

Men det er også et åbent spørgsmål, om hun mestrer det politiske håndværk og kan levere den markante forbedring af behandlingen af meget syge, demente patienter, som der er stort behov for.

Sådan er reaktionen, efter at den nye VLAK-regering nu kommer til at betyde et overraskende politisk comeback for Thyra Frank (LA). Udnævnelsen af hende som ældreminister mødes således med både håb og skepsis.

Håb fordi hun gennem mere end 20 år var forstander for det højt berømmede OK-hjemmet Lotte på Frederiksberg, som hun forvandlede til et mønster-plejehjem. De fysiske rammer var elendige, men beboerne stortrivedes, fordi der både var overskud til knus og kram og en snaps og en øl til den hjemmelavede mad ud fra devisen: »hellere promiller end piller«.

Hun insisterede også på, at medarbejderne skulle befinde sig ude blandt de ældre og ikke sidde inde bag computeren på kontoret.

Håb også fordi sygeplejerske-uddannede Thyra Frank efterfølgende blev ved med at kæmpe for ordentlige vilkår for de skrøbeligste danskere både i ord og handling som en populær foredragsholder med stærke synspunkter om ledelse og arbejdsglæde.

I Ældre Sagen er den umiddelbare vurdering også, at man med Thyra Frank for alvor har fået en ny minister, som »brænder for det og ved meget om plejehjemmene«.

Selv konstatrede hun som noget af det første efter udnævnelsen, at hendes opgave vil blive at sørge for, at danskerne trygt kan se deres alderdom i møde, og at de skal vide, at hjælpen vil være der, når de får behov for den.

Men den nye minister mødes også med nogen skepsis. Politisk var det småt med aftrykkene, da hun sad i Folketinget fra 2011 til 2015 – et embede, som også betød, at hun blev presset til at trække sig fra formandsposten i Ældrekommissionen, hvis anbefalinger om bl.a. bedre mad og flere aktiviteter på plejehjemmene det nu bliver hendes primære opgave at gennemføre.

Der lyder også kritik af opsplitningen af det hidtidige sundheds- og ældreministerium, hvor Ellen Trane Nørby (V) nu bliver sundhedsminister, mens Thyra Frank bliver ældreminister.

Hvordan opgaverne deles, er endnu ikke helt klart, men i Alzheimerforeningen frygter man, at det bliver Thyra Frank, der får ansvaret for at gennemføre den kommende nationale demenshandlingsplan, som over en bred front skal løfte indsatsen for denne voksende gruppe af patienter.

»Det vil klart være et tilbageskridt, hvis man går tilbage til dengang, demens blev opfattet som noget, der har med alderdommen at gøre. Det har det ikke. Det er en konsekvens af en alvorlig, dødelig sygdom i hjernen, og derfor skal sundhedsministeren stå i spidsen for den opgave,« siger direktør Nis Peter Nissen.

Thyra Frank bliver dog også ældreminister på et tidspunkt, hvor der i finansloven er bevilget et rekordhøjt beløb på ca. to mia. kr. over fire år til forbedringer specifikt på plejehjemsområdet. Pengene skal bl.a. gå til at etablere flere køkkener, så der på ny kan komme til at dufte af frisklavet mad.

»Det er godt, der kommer penge. Men forholdene er også en katastrofe. På hvert 10. plejehjem finder embedslægerne så alvorlige fejl og mangler, at det er til fare for patienternes sikkerhed. Det er heller ikke nok med fine køkkener. Thyra Frank må sørge for, at der kommer mere personale til at hjælpe de ældre med demens med at spise, og hun må sørge for at få stillet nationale kvalitetskrav til kommunerne,« siger Nis Peter Nissen.