H1N1: Gravide i særlig risiko

Helt nye forsøg med mus indikerer, at gravide risikerer at føde børn med hjerneskade, hvis man under graviditeten bliver inficeret med H1N1-influenza. Ekspert opfordrer gravide til at være forsigtige.

Nye forsøg med mus viser, at H1N1-virus ændrer de gener, der styrer fostres hjernevækst og udvikling. Det kan ifølge forskerne føre til børn, der fødes med forøget risiko for at udvikle mentale lidelser som autisme og skizofreni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke bare patienter med åndedræts- eller hjertesygdomme, der skal udvise særlig agtpågivenhed over for den nye pandemiske influenza H1N1.

Også gravide bør udvise ekstra stor forsigtighed under den kraftige smittebølge, der snart ventes at skylle ind over landet.

»I den situation bør gravide gøre deres bedste for at undgå at blive smittet af influenzaen. De er efter min opfattelse i en risikogruppe,« siger ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling, Skejby Sygehus, professor Lars Østergaard.

Udtalelsen kommer bl.a. på baggrund af et nyt forskningsresultat fra University of Minnesota i USA.

Her har forskere opdaget, at H1N1-virus ændrer de gener, der styrer fostres hjernevækst og udvikling. Det kan ifølge forskerne føre til børn, der fødes med forøget risiko for at udvikle mentale lidelser som autisme og skizofreni.

Vækker bekymring
Forsøgene er imidlertid foretaget på mus, men forskningsresultatet vækker alligevel bekymring, fordi også tidligere forskningsresultater har påvist en sammenhæng mellem skizofreni og mødre, der har været ramt af influenza under graviditeten.

De amerikanske forskere inficerede en række mus, der var halvvejs i deres graviditet, med H1N1-virus. Efter museungerne var født, blev ungernes hjerner scannet med det formål at undersøge størrelsen af deres hippocampus — en region af hjernen, der spiller en central rolle for hukommelse og følelseskontrol.

I sammenligning med ikke-inficerede museunger var størrelsen af de inficerede museungers hippocampus formindsket med i gennemsnit 14 procent.

»Det er i overensstemmelse med den formindskelse, vi ser i hippocampus blandt objekter med skiozofreni og autisme,« siger en af forskerne, Hossein Fatemi, til det britiske dagblad The Times.

Forskerne kunne også observere ændringer i en række af de gener, der har betydning for udviklingen af hippocampus.

Immunforsvar svækket
I øvrigt peger meget i retning af, at fosterhjernen er særlig udsat for negative forandringer, hvis moderen bliver ramt af influenza i andet trimester, altså nogenlunde midt i graviditeten.

»Der er grund til at holde særligt øje med gravide under en influenzaepidemi, for det er jo to individer, der kan rammes. Endvidere ved vi, at gravides immunforsvar er en smule svækket, så hvis man som gravid får mistanke om, at man er smittet, bør man straks kontakte en læge og komme i behandling med Tamiflu,« siger Lars Østergaard.

Professoren har i øvrigt planer om at foretage en særlig undersøgelse af gravide i forbindelse med den forventede kommende epidemi af H1N1-influenza.

Det amerikanske forskningsresultat er offentliggjort i tidsskriftet European Neuropsychopharmacology.